e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Hudba zaplní kostel svatého Ignáce

publikováno: 1.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Příští týden nabídne nabitý festivalový program se čtyřmi koncerty ve třech městech. Dalším městem Ústeckého kraje, do něhož zavítá Hudební festival Ludwiga van Beethovena 2018, pořádaný Severočeskou filharmonií Teplice, bude Chomutov. V úterý 5. června rozezní housle Bohuslava Matouška a kytara Petra Saidla kostel svatého Ignáce. 

V komorním prostředí jezuitského kostela na náměstí 1. máje zazní sonáty Georga Friedricha Händela či Niccola Paganiniho, z moderních autorů uslyší posluchači třeba Histoire du Tango Astora Piazzolly.

Bohuslav Matoušek (*1949) se hře na housle začal učit v pěti letech ve třídě profesora Zdeňka Němce a jeho studentem zůstal až do svých osmnácti. Od třinácti let také dojížděl do Prahy na soukromé hodiny k profesoru Jaroslavu Pekelskému. Již ve svých jednadvaceti letech vystoupil poprvé na festivalu Pražské jaro. Hrál tehdy Dvořákův koncert s orchestrem České filharmonie pod taktovkou dirigenta Lovro von Matačiče. Dva roky poté (1972) pak získal na mezinárodní soutěži téhož festivalu 1. cenu. Přestože mu vítězství na Pražském Jaru přineslo mnoho nabídek na zahraniční angažmá, žádné z nich se po několik let nerealizovalo vzhledem ke vztahu mladého umělce k tehdejšímu režimu. Koncertních příležitostí postupně ubývalo i na domácí půdě a situace následně dovedla B. Matouška až k prodeji jednoho mistrovského nástroje. V roce 1977 přišlo pozvání k japonskému Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, které ukončilo nucené období stagnace a přineslo mnoho podnětů k osobnostnímu i uměleckému růstu. Následující dva a půl roku v Tokiu působil jako koncertní mistr a sólista. Po návratu z Japonska se stal primáriem Stamicova kvarteta, v němž působil 15 let. V současnosti se Bohuslav Matoušek věnuje jak dráze sólového a komorního hráče tak i pedagogické činnosti. Na poli komorní hudby pravidelně koncertuje s kytaristou Petrem Seidlem, je členem Klavírního tria Antonína Dvořáka a Klavírního kvarteta Bohuslava Martinů a uměleckým vedoucím Okteta a Sexteta českých filharmoniků. Již od dob svých studií spolupracuje se svým stálým klavírním partnerem Petrem Adamcem. Společně natočili mimo jiné kompletní dílo Bohuslava Martinů pro housle a klavír. Tento projekt získal v Čechách, Evropě i v USA několik prestižních ocenění. Významného mezinárodního ohlasu se dostalo také ojedinělému souboru čtyř kompaktních disků, na kterých je shrnuto dílo skladatele B. Martinů pro koncertní housle (violu) a orchestr. V současné době vede houslovou třídu na pražské HAMU a na brněnské JAMU. Bohuslav Matoušek je jedním z mála držitelů prestižní stříbrné medaile Nadace Bohuslava Martinů.

Petr Saidl studoval na Konzervatoři v Pardubicích u Stanislava Juřici a na Vysoké hudební škole Franze Liszta ve Výmaru. Je držitelem řady ocenění z národních a mezinárodních soutěží. V roce 1990 byl zařazen na prémiovou listinu Českého hudebního fondu. V roce 1993 zahájil svoji pedagogickou činnost na pardubické konzervatoři, kde od roku 2007 vede kytarové oddělení. Jeho studenti obsazují čelní příčky v národních i mezinárodních kytarových soutěžích (180 cen, 68 prvních cen). Od roku 2016 působí také na AMU v Praze. V roce 2010 se stal členem D´Addario family. Jako sólista i člen různých komorních seskupení, nejčastěji s houslistou Bohuslavem Matouškem, violistou Milanem Řehákem a také jako člen kytarového kvarteta Guitar4mation, koncertoval v mnoha evropských zemích. Řada rozhlasových a televizních snímků vznikla ve spolupráci s ORF, ARD, BR1, ČT a ČRo. Natočil dvě sólová CD, další CD s violistou M. Řehákem a tři CD s kytarovým kvartetem Guitar4mation. Je uměleckým ředitelem projektu Kytara Kutná Hora, který mimo jiné zahrnuje festivaly Kytarová noc a Mezinárodní kytarové bienále Kutná Hora nebo udělování ceny Mladý kytarista roku.

Koncert se koná pod záštitou primátora statutárního města Chomutova JUDr. Marka Hrabáče a za finanční podpory statutárního města Chomutova. Začíná v 19,00 hodin v kostele svatého Ignáce. Vstupenky stojí 120 Kč, zlevněné 60 Kč a budou k dispozici na místě.

V dalším článku vás zítra pozveme na středeční komorní koncert do zámku v Klášterci nad Ohří. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice.