e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 3. až 5. května

publikováno: 1.5.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První májový víkend už je plný akcí pod širým nebem, a tak se budete muset dobře obléknout. Vyrazíte na dostihy, flerjarmark, vítání ptačího zpěvu, májový jarmark na Kyselce nebo jarní keltskou oslavu?

Mažoretková přehlídka
V neděli 5. května zaplní město Žatec stovky kostýmovaných dívek s typickými hůlkami. Koná se zde totiž Národní šampionát mažoretek, oblastní kolo soutěže mažoretkových skupin. V 9,00 hodin projde městem slavnostní průvod, část programu se koná na náměstí, část v letním kině. Více se dozvíte zítra v článku Do Žatce se v neděli sjedou mažoretky z celé republiky.

Dostihy
V neděli 5. května se na dostihovém závodišti v Mostě konají další závody. Na programu je Jarní cena klisen, první klasický dostih roku pro tříleté klisny nejvyšší kategorie listed s dotací 550 000 Kč na distanci 1600 metrů. Kromě dostihů na vás čekají projížďky na koních pro malé návštěvníky, občerstvení a sázky. Program začíná ve 13,00 hodin, vstupné dospělý 120 Kč, studenti a senioři 100 Kč, děti do 140 cm zdarma. Návštěvníkům bude k dispozici tradiční kyvadlová doprava zdarma od Prioru a z 1. náměstí.

Fler jarmark
V Kadani na Studentském náměstí se v sobotu 4. května koná Fler jarmark plný krásných ručně vyráběných dekorací, dárečků, šperků či oblečení. Chybět nebude ani doprovodný program. Nejen děti si mohou nechat namalovat něco hezkého na obličej, o hudbu se pak postará Tomáš J. Holý. Probíhat bude od 10,00 do 15,00 hodin.

Oslavy fary
Fara v Mariánských Radčicích si o víkendu připomene 300 let od svého vybudování. Oslavy v kostele začínají v 10,00 hodin mší, následuje koncert barokní hudby, vystoupení Pavlíny Senič a skupiny Stráníci.

Truck trial show
V Horním Jiřetíně (u sběrného dvora) se v sobotu 4. května koná truck trial show. V programu je spanilá jízda, soutěže, volné jízdy, průjezdy vodou, nafukovací atrakce, výtvarné dílny, ukázky zásahů military skupiny Wolves a mnoho dalšího. Začátek ve 12,30 hodin, vstupné 100 Kč.

Májový jarmark
Areál v Bílině na Kyselce ožije v sobotu 4. května májovým jarmarkem. Program se bude odehrávat na několika scénách a nabídne řadu hudebních vystoupení i zábavy pro děti. V letním amfiteátru zahrají například Houpací Koně, YoYo Band, Marta Jandová, Tři sestry. Bandy ZUŠ vystoupí v Lesní kavárně, dechovka bude hrát U Kádi, na Paloučku bude připraven program pro děti a v Altánu fotokoutek a prezentace historického spolku města Bíliny. Od 10,00 do 18,00 hodin bude jezdit z Mírového náměstí výletní vláček.

Koncert v kostele
V kostele svatého Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku koncertuje v neděli 5. května od 16,00 hodin pěvecký sbor Kvítek.

Zahájení lázeňské sezony
V lázních Mšené nedaleko Litoměřic se v sobotu 4. května zahajuje lázeňská sezóna. Čeká vás hudba, občerstvení, ochutnávky vín, vystoupení mažoretek, venkovní grilování, soutěže, dětská dílnička. Program je naplánován od 14,00 hodin, v případě nepříznivého počasí se uskuteční v lázeňské pavilonu Dvorana.

Den otevřených dveří u hasičů
Požární stanice Ústí nad Labem pořádá v sobotu 4. května Den otevřených dveří. Stanici ve Všebořicích v Masarykově ulici si můžete přijít prohlédnout od 9,00 do 15,00 hodin. Čekají vás také různé ukázky práce hasičů – vyprošťování a záchrana osob, ukázky práce psovodů.

Ornitologické vycházky
V rámci akce Vítání ptačího zpěvu můžete tento víkend vyrazit s ornitology na komentované vycházky Mosteckem a Lounskem. Podrobnosti o sobotních akcích se dozvíte v článku Uvítejte zpěv ptáků v přírodě!  

Beltain v Archeoparku
Keltskou podobu pálení čarodějnic o víkendu připomene svátek Beltain. Oslava příchodu jara se bude konat v archeoparku na vrchu Rubín poblíž Podbořan. Zdejší bývalé hradiště, nově osazené rozhlednou, obsadí keltové z kmene Boionia, kteří vám předvedou život našich keltských předků. Pro děti bude připraveno malování na obličej a na kameny či dřevěný přívěšek. Program začíná v 16,00 hodin.

Memoriál Karla Raise
Louny v sobotu 4. května hostí tradiční sportovní událost pro handicapované i zdravé, dospělé i děti – Memoriál Karla Raise. Jeho součástí je silniční běh, závod vozíčkářů, štafetový běh z Počerad na 15 km a závod na kolečkových bruslích na stejné trati. V areálu lounského výstaviště při hlavním závodě probíhá pro příchozí Lidový běh na 2 km, závod dětí na handbiku a Dětský den pro všechny příznivce zdravého pohybu.

Bonsaje na zámku
Po celý víkend si budete moci na zámku Libochovice prohlédnout výstavu bonsají, kterou tradičně připravuje Bonsaj klub Libochovice. Výstava je otevřena od pátku 3. do neděle 5. května vždy od 9,00 do 16,00 hodin. Na místě je možné poradit se o pěstování, koupit bonsaje i literaturu. 

Konec výstavy
V Teplicích v regionálním muzeu končí výstava prvorepublikové keramické tvorby firmy Graniton, která představuje i špičky českého kubistického designu. V neděli 5. května si můžete výstavu prohlédnout na komentované prohlídce s majitelem sbírky Jiřím Hořavou. Začátek v 17,00 hodin.

Hurá na věž
V sobotu 4. května zahájí turistickou sezónu obě městské věže v Kadani - Mikulovická brána i radniční věž. Při této příležitosti obsadí Mikulovickou bránu skupina historického šermu, která vás přenese do středověku. Můžete si zkusit zastřílet z luku nebo obehrát zbrojnoše v kostkách. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin a vstup je zdarma. Radniční věž v Kadani se pak mimořádně otevře také od osmi hodin večer, aby vám poskytla výhled na noční Kadaň. Vstup je zdarma a otevřeno bude do deseti hodin.

Foto: Sdružení rodáků a přátel Žatce