e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam bezpečně do přírody: Procházka z Duchcova

publikováno: 1.4.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další pěší výlet za čerstvým vzduchem bude vycházet z Duchcova a poskytne netradiční vyhlídku na hornický region i Krušné hory a České středohoří. Protáhnout si ho můžeme také po naučné stezce, upomínající na slavného obyvatele Casanovu.

Pobyt v přírodě je zásadní pro naši iminutu a pomáhá i naší psychice zvládnout současné náročné dny. Vydejte se proto s námi bezpečně do přírody. Další informace o tom, proč jsme začali zveřejňovat tyto tipy najdete v článku Kam bezpečně do přírody: Série tipů na výlety.

Obyvatelé Duchcova nebudou tentokrát auto potřebovat, ostatním doporučuji zaparkovat u garáží na konci ulice Mostecká za duchcovským zámkem (z náměstí sledujte žlutou turistickou značku). Po kilometru po žluté značce dojdeme na okraj uhelného dolu Bílina k Liptické vyhlídce. Její součástí je také tzv. Duchcovská marína, projekt vybudovaný v rámci Moře klidu. Jde o první námořní přístav v naší republice. Z Liptické vyhlídky je zajímavý pohled na uhelný důl, ale i daleko do krajiny na Krušné hory a České středohoří.

Dále pokračujeme po žluté značce až ke staré silnici do Lomu a Dubskému rybníku. Odtud se můžeme okolo zahrádek přes zámecký park vrátit do města, případně k autu. Okruh pak měří asi 4,5 kilometru. Nebo je možné se vydat na opačnou stranu a trasu si ještě protáhnout po lesní části Naučné stezky Ve stoopách historie a G. Casanovy. Procházka lesem a mokřady a také Jilmovou alejí přidá tři kilometry.

Jak bezpečně vyrazit na výlet nebo procházku? Pokud je to možné, vyhněte se hromadné dopravě. Budeme vám nabízet tipy jak pro motorizované, tak krátké výlety přímo z měst. Choďte pouze v úzkém rodinném kruhu, nepřibírejte žádné přátele nebo sousedy či spolužáky vašich dětí. Než opustíte území obce, mějte na sobě vždy roušku. Vezměte si s sebou vlastní zásobu jídla a pití - restaurace jsou zavřené a do místních obchodů nechoďte. Pokud na cestě někoho potkáte, poodejděte z cesty a vyhněte se. 

Užijte si pobyt v jarní přírodě a hodně zdraví!