e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na velikonoční víkend 3. až 5. dubna

publikováno: 1.4.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Velikonoční víkend bude ve znamení tradic a slavností. Na mnoha místech se budou plést pomlázky, zdobit vajíčka, zkrátka čeká nás víkend plný jara a folklóru. Vybírat můžete ze dvou desítek zajímavých pozvánek. Velikonoční slavnosti a jarmarky na vás čekají třeba v Oseku, na Novém Hradě, Lesné, v Krásném Dvoře, na žateckém nebo mosteckém náměstí, v Úštěku, v chomutovském zooparku...

Velikonoce v klášteře
Informační turistické centrum v Oseku jako již tradičně pořádá ve dvou víkendech výstavu Velikonočních tradic v areálu cisterciáckého kláštera Osek. Podruhé se návštěvníkům otevře v sobotu a neděli 4. a 5. dubna, vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Můžete si osobně vyzkoušet řadu velikonočních zvyků a řemesel nebo se zapojit do soutěží. Podrobnosti se dočtete v tomto článku

Velikonoce na hradě
Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku odstartoval sezónu v úterý 31. března vernisáží výstavy fotografií Urbexu, o níž se můžete dočíst zde.  V neděli 5. května pak pořádá velikonoční program.Od 10,00 do 17,00 hodin návštěvníky čeká vystoupení kouzelníka a kejklíře, sokolníci, fakír, orientální tanečnice, velikonoční soutěže pro děti, jarmark. Prohldénout si můžete také velikonočně vyzdobené zámecké pokoje.

Jarmark na Lesné
Krušnohorský velikonoční jarmark se v neděli 5. dubna koná v horském areálu Lesná na Chomutovsku. Představí se vám česko-německé velikonoční tradice a historie pašijového týdne v Krušných horách, ukázky lidové tvorby, navštívit můžete rukodělné dílničky pro malé i velké návštěvníky - pletení pomlázek, zdobení vajec a kraslic, zajíčků, jídášů, prohlídnout si Krušnohorské muzeum s výstavou včelařství. Program bude probíhat od 13,00 do 16,00 hodin. Zároveň tím bude zahájena jarní turistická sezóna v Krušných horách pod záštitou Infocentra Lesenská Pláň.

Velikonoce v Žatci
Velikonočním programem ožije náměstí Svobody v Žatci v sobotu 4. dubna. Program začíná v 9,00 hodin a po celý den vás čeká předvádění velikonočních zvyků, worshop Nový cirkus a tržiště se stánky. Během dne vystoupí kapela na chůdách Chůpela, kejklíř, v 10,00 hodin Divadlo eMilion s pohádkou Jak šlo tele do světa, čekají vás komentované ukázky sov a dravců, v 11,10 a 14,40 hodin se představí Nový cirkus a v 11,20 a 13,50 hodin Turkovo divadlo. Před polednem a v 15,30 hodin začínají velikonoční soutěže pro děti. K ochutnání bude zelené pivo.

Jarmark v Mostě
Od škaredé středy až do Velikonoční neděle budou trvat velikonoční trhy na Prvním náměstí v Mostě. Kromě prodejních stánků bude na každé odpoledne od 1. do 5. dubna připraven program, živá zvířata v ohrádce a dětské atrakce. Stánky budou otevřené každý den od 10 do 18 hodin. Celý program najdete v tomto článku.

Vítání jara
Horní Hrad u Stráže nad Ohří odstartuje 4. dubna kulturní sezonu tradičním Vítáním jara, program probíhá od 11,00 do 16,00 hodin. Čeká vás výroba Morany a její utopení v potoce, zdobení velikonočních vajíček i dračích vajec.

Velikonoční odpoledne ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku zve v sobotu 4. dubna od 13,00 hodin na velikonoční odpoledne ve mlýně. Na programu je výroba velikonočních věnců a dekorací, pletení pomlázek, zdobení velikonočních vajíček. Děti budou vyrábět velikonoční hnízda popřípadě i další velikonoční ozdoby. Účast potvrďte na vernermlyn@seznam.cz.

Tradice v jirkovské galerii
Od Zeleného čtvrtku po Bílou sobotu můžete navštívit Galerii Jirkov (nad informačním centrem). Ve čtvrtek 2. dubna od 17,00 hodin se bude hovořit o velikonočním jídle a bylinkách, hudební doprovod obstará malá cimbálová muzika Cimbanále. V pátek ve stejnou hodinu se dozvíte něco o historii ukřižování Krista z pohledu liturgického a poznatků současné vědy, velikonoční úvahy představitelů církve a filosofie, a o velkopátečních tradicích. V sobotu 4. dubna od 9,00 do 13,00 hodin připravila galeriespolu s členy FS Jirkovák pletení pomlázek, malování kraslic (je možné donést i vlastní) tradičními i novými technikami, výrobu velikonočních dekorací.

Retro na snowboardu
Rozloučení se zimou nabídne (již uzavřený) Skiareál Neklid – Boží Dar v sobotu  4. dubna. Koná se tam Horsefeathers Retro Jam, každoroční setkání snowboardistů ve speciálně připraveném parku s ručně stavěnou U-rampou. Akce je určena nejen široké veřejnosti, ale především průkopníkům tohoto sportu v Čechách, kterým je určena speciální závodní kategorie, kde podmínkou je historický snowboard. Součastí akce bude doprovodný program, live DJ přímo na kopci, občerstvení, grill, sněžný bar a večerní afterparty v Radničním sklípku na Božím Daru s projekcí historických snowboard filmů a dokumentů.

Zahájení na Větruši
Vyhlídkový zámeček Větruše nad Ústím nad Labem zahájí v sobotu jarní provoz, otevře se vyhlídková věž, přírodní a zrcadlové bludiště, dětské hřiště a sportoviště.

Otevření kostela
Od soboty 4. dubna začíná v kostele sv. Floriána v Krásném Březně fungovat průvodcovská služba, což znamená, že můžete o víkendu a ve svátek přijít na prohlídku kostela bez nutnosti objednání. Oproti zkušební loňské sezóně uvidí návštěvníci letos kostel v plné kráse, včetně zrestaurovaného hlavního oltáře s alabastrovými reliéfy a dozví se i podrobnosti o jeho vzniku a autorovi. O víkendu bude otevřeno od 10,00 do 15,00 hodin.

Pohádkové Velikonoce
Zámek Krásný Dvůr se veřejnosti otevře 4. dubna, a to akcí Pohádkové Velikonoce, kdy si budete moci vyzkoušet různá řemesla, prohlédnout si strašidla či shlédnout loutková představení. Do 25. dubna bude v zámeckém sklepení otevřena výstava kočovného muzea strašidel. Otevřeno je v dubnu vždy od víkendech od 10,00 do 17,00 hodin.

Úštěcké Velikonoce
Náměstí plné jarní atmosféry a zvyků vás čeká v sobotu 4. dubna v Úštěku na Litoměřicku. V 9,00 hodin se otevře tržiště s více než 150 řemeslníky, během dne uvidíte v akci mistryně lidové tvorby, velikonoční zvyky, vystoupí folklórní soubor Špalíček, pouliční divadlo, cimbálovka Studánka, loutkové divadlo, koná se soutěž o nejhezčí kraslici. Chybět nebude ani šupací stroj a k ochutnání zabijačka. Program probíhá do 18,00 hodin.

Velikonoce na zámku
Zámek Klášterec nad Ohří pořádá velikonoční slavnosti v neděli 5. dubna od 13,00 hodin, kdy budou probíhat na nádvoří zámku výtvarné dílničky, pletení pomlázek a malování na obličej. Kulturní program nabídne písničky, divadlo a soutěž o nejlepší pomlázku. Podrobnosti v úterní pozvánce v Magazínu.

Běh do vrchu
Na Červeňáku u Dobroměřic na Lounsku odstartuje v neděli 5. dubna první ročník (vloni proběhl nultý) běhu do vrchu. Start závodu je pod vrchem u hlavní silnice Most – Praha v 11,00 hodin, pro žáky pod vrcholem o půl hodiny později prezence začíná v 10,00 hodin. Sportovce čeká přibližně 1,5 km do vrchu.

Hradní trhy
Hrad Střekov v Ústí nad Labem připravuje sérii farmářských trhů, z nichž ten první začíná na Velikonoce – v neděli 5. dubna. Kromě nakupování vás čeká také doprovodný program, živá zvířátka a občerstvení. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Výstava na zámku
Velikonoční výstavu na zámku Ploskovice již tradičně připravuje Klub šikovných rukou litoměřického regionu. N prodejní výstavě uvidíte malované i drátované kraslice, dekorace, perníčky, patchwork, paličkované krajky, šperky, keramiku, sušenou vazbu, pomlázky a mnoho dalšího. Otevřeno je od 1. do 5. dubna od 10,00 do 16,00 hodin.

Velikonoce ve Staré Vsi
Skanzen Stará Ves v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově připravil velikonoční program v neděli 5. dubna od 14,00 hodin. Děti čeká interaktivní pohádka Divadla Mazec Jarní čvachtanice a také velikonoční workshop se zdobením vajíček, pletením pomlázek, výrobou krušnohorské hračky a ozdob z pedigu.

Velikonoční zámek
Ve dnech 1. až 12. dubna se Dolní zámek v Benešově nad Ploučnicí oblékne do velikonočního hábitu. I v letošním roce s výzdobou pomohou školáci ze Základní školy Benešov nad Ploučnicí. Na tuto prohlídku přitom můžete vyrazit i během Velikonočního pondělí.