e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov se pustí do zvelebení Olejomlýnského parku

publikováno: 1.4.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Po dlouholetém úsilí bude mít Jirkov sportovně relaxační areál pod širým nebem, a to téměř v centru města. Městu se podařilo získat prostředky z ROP Severozápad. Rekonstrukce areálu vyjde na přibližně 30 milionů korun. První práce začnou už tento měsíc, vše by mělo být hotovo na podzim 2015.

Co všechno se změní? V plánu je revitalizace a rekonstrukce s cílem umožnit volnočasové aktivity pro všechny věkové skupiny obyvatel Jirkova i spádových obcí. Počínaje dětmi různého věku, které se budou moci vyřádit a protáhnout na hřištích s pískovými plochami, projet se na lanovce, prolézt pavučinou či na lezeckých stěnách, přes příznivce cyklistiky a inline bruslení, kteří využijí nové stezky, konče staršími lidmi, kteří budou moci zkusit petanque.

Součástí bude také obnovené dopravní hřiště a samozřejmě nové lavičky, také dřevěný altán. Na břehu rybníka se postaví dřevěná odpočinková vyhlídka, další bude na nejvyšším místě parku. Cesty s povrchem z minerálního betonu budou osvětlovat lampy.

Vše bude celoročně přístupné veřejnosti, kapacita při plném „vytížení“ se předpokládá v řádu desítek až stovek lidí. Začne se co nejdříve, už v dubnu vyjedou stroje k přípravným terénním pracím, a poté se už postupně budou v části naproti zahrádkářské kolonii rýsovat hřiště, plocha pro skate a petanque. „Dokončení je plánováno na podzim 2015,“ říká místostarostka Dana Jurštaková.

Nemocné a překážející stromy a keře budou vykáceny, většina jich ale zůstane tak, jak je. K nim přibyde 309 nových listnatých stromů a 3 681 keřů a trvalek, vše je navrženo tak, aby se přetvořil vnitřní prostor v park. „Park napojíme i na cyklostezky, které plánujeme ještě ve městě vybudovat, takže bude velmi dobře dostupný i cyklistům z okolí,“ dodává starosta Radek Štejnar.

Podobná zóna v Jirkově chybí. Sice tu jsou parky a parčíky, zákoutí s rybníky, lesní obora, romantický park se zámkem a zhruba šedesát dětských hřišť (z toho jedenáct nových), ale Olejomlýnský park bude něco víc.

V Olejomlýnském parku se až do poloviny 20. století pěstovalo ovoce. Současný prostor parku byl součástí sadových ploch kolem Jirkova. Územím protéká řeka Bílina, jejíž energii využívala olejna (Olejový mlýn). V severní části fungovala v 19. až 20. století přádelna, která vyhořela a její ruiny byly patrné ještě v 80. letech 20. století. Tou dobou se už v části parku rozrůstala zahrádkářská kolonie. Ve druhé polovině 20. století zde byly vybudovány cesty a vysazeny keře. Mezi velkým pískovištěm a hrušňovou alejí a hřištěm přibylo dopravní hřiště, které bylo využíváno jen krátce. Park sloužil jako oddychové místo a promenádní cesta.

V roce 1982 byla zpracována studie na podrobnou rekonstrukci parku, která poté zčásti proběhla. V současnosti je park udržovaný, ale nenabízí více možností. Hřiště jsou nefunkční, připomínají je jen polorozpadlé pozůstatky. Cesty jsou nezřetelné a většinou nezpevněné, dřeviny jsou zčásti vysázené a zčásti náletové, některé jsou poškozené. Protože je park pěším přístupný z několika směrů, Jirkováci jej využívají jako ideální a klidné místo pro procházky, stranou městského ruchu, přitom ležící stále v centru. Venčí tu psy, někteří i piknikují, v zimě děti bobují na kopci a na podzim pouštějí draky ve spodní části.