e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie Kryt představí krajinu Klášterecka Josefa Bernáška

publikováno: 1.3.2016, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Fišrová 

Sdílet: facebook twitter google+

Další výstavou pokračuje Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří v představování regionálních umělců, kteří svým dílem vzdávají hold kráse zdejší krajiny. Od pátku 4. března se seznámíte s tvorbou Josefa Bernáška, který by se v loňském roce dožil sta let.

Josef Bernášek (18. 8. 1915 - 27. 10. 1989) se narodil do rodiny cihlářského mistra v Kařezu u Zbirohu. Nadaným kreslířem byl již od dětství, ale jeho otec, který v pronajaté cihelně zaměstnával celou rodinu, jej odmítl podporovat ve studiu. Josef Bernášek poté za 2. světové války pracoval v Německu jako topič, brusič kovů a v dalších profesích. I když v Čechách složil přijímací zkoušky na litografa, tak byl nuceně nasazen v Německu, odkud při jednom z náletů utekl do Prahy, kde se zúčastnil květnového Pražského povstání.

Poté se usadil v Klášterci nad Ohří, kde našel svou životní lásku. Díky svým zkušenostem z cihelny získal práci v porcelánce v Klášterci nad Ohří, kde pracoval v malírně a pomáhal „rozjíždět“ i provozy v dalších porcelánkách. V 50. letech byl politicky perzekvován, a tak střídal zaměstnání v nejrůznějších dělnických profesích. Většinu volného času pak věnoval malování. Často dokumentoval krásu Klášterce nad Ohří a jeho okolí, byl i portrétistou. Doplňoval si výtvarné vzdělání různými kurzy, naposledy při ZUŠ Chomutov u akad. malíře Kamila Sopka. Jeho obrazy si pro své realistické pojetí krajinářských námětů získaly obdiv řady místních obyvatel. A nyní budou až do 29. března k vidění v galerii Kryt.