e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Karel Meloun obnovil kapli na kláštereckém náměstí

publikováno: 1.2.2022, kategorie: Památky, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

Klášterec nad Ohří má další duchovní místo, kam se může kdokoliv a hlavně kdykoliv přijít pomodlit. Je jím venkovní oltář obnovené kaple pojmenované Klášterecká Madona s Ježíškem z Agary a Ciboušova. Kapli najdete v Kostelní ulici na severním okraji náměstí.

Umělecky ztvárněný oltář, výzdoba interiéru i exteriéru jsou dílem kláštereckého rodáka, sochaře, restaurátora a uměleckého kováře Karla Melouna, který zároveň vytvořil i všechny návrhy a výkresy pro výrobu. 

Mříž představuje obrys Panny Marie a Ježíška. Oba mají na hlavách korunky osazené drahými kameny z nalezišť místního Ciboušova – jaspisy a ametysty prorostlým křemenem, těmi samými polodrahokamy, které zdobí i kapli sv. Kříže na Karlštejně nebo kapli v chrámu sv. Víta v Praze. Ústředním motivem klášterecké kaple je tělo Panny Marie a Ježíška vysochané z jednoho kamene. Jejich hlavy zdobí renesanční korunky, které pan Meloun zrestauroval, pozlatil a osázel rovněž polodrahokamy z Ciboušova. Použitý kámen vylovil umělec z řeky Ohře, kterou dříve Keltové nazývali Agara. Pozadí za soškou zkrášlují vitráže od světoznámých vitrážistů, manželů Kantových z Lubence. 

Dům č. p. 68 byl již v roce 1958 prohlášen kulturní památkou. V jeho průčelí se nachází dvě niky s barokními sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána a dále terakotový reliéf sv. Josefa s Ježíškem. Všechny sochy zrestauroval rovněž Karel Meloun.