e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadelníci oživí Formanovo Hoří, má panenko!

publikováno: 1.1.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Docela velké divadlo Litvínov chystá adaptaci slavného filmu Miloše Formana. V hlavních rolích se představí Pavel Nový, David Suchařípa a Josef Náhlovský. Premiéra nové komedie bude na domácích prknech v Litvínově 6. března. V Mostě se představí 12. března a pražská premiéra bude 24. března v Divadle U Hasičů.

„Jak k tomu přijdou ti poctiví lidé, kteří si ty lístky koupili a nic nenakradli? Měli si taky nakrást a kdo si nenakradl, tak to musí chápat tak, jako že nic nevyhrál." První věty z dialogů, které si herci poprvé zkoušeli, hned připomněly jednu z nejznámějších scén Formanova filmu, spory o tombolu na slavném hasičském bále.

„Když jsme dostali nabídku nastudovat Hoří, má panenko, bylo nám jasné, že převést tento geniální film na divadelní prkna bude velmi náročnou prací," uvedla dramaturgyně Docela velkého divadla Jana Galinová. Miloš Forman slavný film, který byl dokonce nominován na Oscara, režíroval v roce 1967. Ani po téměř padesáti letech ale téma neztratilo nic ze své aktuálnosti.

„Hned na začátku jsem si říkal,  že je to hodně odvážné. Byl jsem zvědavý, jak bude vypadat úprava. Dneska jsem velmi mile překvapen, jaký je to celek, jak celý ten příběh plyne tak přirozeně bez nějakého zadrhávání, velmi mne to potěšilo," říká herec Pavel Nový, který v litvínovském divadle nechyběl na první čtené zkoušce.

Podle režiséra Jurije Galina stojí soubor před velkou výzvou, protože cílem samozřejmě není známý film pro divadelní prkna kopírovat. „Musíme najít svůj vlastní klíč, vlastní prostor, charaktery, nálady a obrazy tak, aby to neopakovalo film, ale aby ten příběh opět aktuálně promlouval k divákům v hledišti. Je to sice komedie, ale pod povrchem je něco vážnějšího. Když trošku uděláme průvan v myšlenkách lidí, bude to jenom dobře," dodal.