e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Strupčičtí senioři se na jaře budou stěhovat do nového

publikováno: 31.10.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na strupčickém náměstí po roce stavebních prací vyrostl dům s pečovatelskou službou. V těchto dnech se dodělávají interiéry, sádrokartonové podhledy a štuky, dokončuje se kotelna a elektrorozvodná skříň. Do konce listopadu bude hotovo, na jaře dům ožije novými nájemníky. „V prosinci se ještě budou dodělávat drobnosti uvnitř, pak dům necháme přes zimu prázdný, aby vyschnul,“ upřesňuje strupčický starosta Luděk Pěnkava.

V domě bude devět bytů, kam se přestěhují místní senioři a seniorky starší 70 let. Dnes žijí buď v obecních bytech, nebo v rodinných domech, které přenechají svým příbuzným.
 
V novém se budou mít jistě dobře, tři nadzemní podlaží spojená výtahem, včetně společenské místnosti s knihovnou a lékařských ordinací. Všude bude zavedený internet a televizní signál.

Byty jsou většinou velikosti 2+kk, své kouzlo mají hlavně ty v podkroví. Bezbariérovost včetně sociálního zařízení je samozřejmostí. A výhled z oken uspokojí oko každého estéta - na jedné straně nedávno zrekonstruovaná náves a na druhé pás Krušných hor a úrodná pole.

Součástí velkorysého projektu je také v přízemí jídelna a ordinace praktického a dětského lékaře.    Ten svojí ordinaci zatím v obci nemá a je velkou snahou radnice ho do nové ordinace přivést. Nájemníci si budou moci objednat placenou službu - jako například úklid, nákup a další. U domu budou také parkovací místa a zahrada, kterou si budou moci senioři zušlechťovat podle svého.

Náklady na stavbu a vybavení domu byly vyčísleny na 18 milionů korun včetně DPH, konečná částka bude známa po dokončení kompletního vnitřního vybavení. Strupčice získaly na výstavbu pětimilionovou dotaci od ministerstva pro místní rozvoj na byty zvláštního určení. Pokud bude mezi staršími občany zájem, připouští vedení obce možnost přistavit další byty, jídelnu a novou kuchyň, která by sloužila nejen seniorům, ale i dětem ze školy a školky.