e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na jeviště Docela velkého divadla se vrátila Láska

publikováno: 30.9.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Jana Opravilová

Sdílet: facebook twitter google+

Úspěšné představení Láska je láska režiséra Jurije Galina, které vzniklo už v roce 1993, kdy mělo premiéru v pražském Divadle v Řeznické, se v září vrací už ve třetí obnovené premiéře, tentokrát na aréně postavené přímo na jevišti Docela velkého divadla Litvínov. Další možnost ho vidět bude v pondělí 27. září.

Čechovův text skvěle pro Galina přeložil vynikající český herec a překladatel Leoš Suchařípa. V době první premiéry bylo, podle programu, oběma současným hlavním představitelům Lence Lavičkové a Petru Erlitzovi devět let.

O to víc dnes stojí za to pozorovat jejich neuvěřitelný výkon. Galin komedii nastudoval jako poctu hereckému umění, a tak dostali herci příležitost odehrát v jednom představení dva absolutně rozdílné charaktery. Petr Erlitz jako mužný statkář a šlechtic, který si přijede v první části představení pro dluh k mladé chytré vdově v podání Lenky Lavičkové, a Robert Stodůlka coby nepříliš uctivý lokaj alkoholik se po přestávce, změní ve tři naprosto odlišné lidi. Erlitz pak excelentně ztvárňuje neatraktivního hypochondrického nápadníka žádajícího o ruku hysterickou a rozmazlenou Natálii, dokonale ztvárněnou Lavičkovou, a výtečného Stodůlku jako jejího pyšného a cholerického otce. Miniaturní role kočího se v obou částech s humorem ujal Michal Žižka.

Je úžasné zblízka (herci hrají pouhý metr od diváků) pozorovat, jak zvládají naprosto odlišné herecké úkoly, jak v malém prostoru dokáží přesvědčivě zahrát rozdílné charaktery, a především to, že si svoje role opravdu užívají. Litvínovské divadlo má skvělé herce. Škoda jen, že většina diváků potřebuje (má-li se vůbec do divadla vydat), aby v představení hrál některý ze známých pražských umělců, kterého znají z televize. Lenka Lavičková, Petr Erlitz, Robert Stodůlka i Michal Žižka se sice objevili v několika epizodách seriálů Ulice, Ohnivé kuře i Cesty domů, ale o tom vědí jen jejich věrní diváci. Věřím, že jim po této premiéře přibydou další.

Protože dvě představení hry Láska je láska byly naprosto vyprodány, uvede Docela velké divadlo toto představení opět v pondělí 31. října 2016, opět v 19,00 hodin.