e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Otevřte třináctou komnatu hradů a zámků

publikováno: 30.7.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Petra Ludwigová

Sdílet: facebook twitter google+

Jsou pro vás letní měsíce časem, kdy putujete po českých hradech, zámcích, klášterech či tvrzích? Většina památek nabízí průvodce, který vás svým výkladem často spíše unaví. Vyrazte na originální a jedinečnou prohlídku, kterou si budete pamatovat celý život. Zveme vás na zámek Děčín a další památky, kde budete opravdu vtažení do historie a navíc můžete vstoupit do tajemné třinácté komnaty.

V letošním roce byl zahájen projekt „Otevřte 13. komnatu – Odhalte tajemství českých hradů a zámků“. Jeho hlavními atributy jsou tajemno a zážitek z návštěvy památky pro všech pět smyslů. Deset historických objektů napříč Českou republikou zapojilo kostýmované průvodce, rébusy a interaktivní hru, která všechny zapojené památky spojuje na dálku a láká dosud neodhaleným tajemstvím.

Ani Ústecký kraj nezůstal pozadu. Do projektu se zapojil Zámek Děčín, kde je tajemným průvodcem Zikmund z Vartenberka alias Černý rytíř. Těžko byste v dějinách zámku našli tak lstivého a vypočítavého pána, jakým byl Zikmund. V dobách husitských válek dokázal obratně převlékat svůj plášť a díky tomu nashromáždil nevídané jmění. Však mottem prohlídky je „Kdo s čím zachází, tím také schází“. A jak že to Zikmund nakonec skončil? To se dozvíte během prohlídky s tajemnou postavou, po zámku Vás provede sám Černý rytíř.

Jak to vlastně celé v Děčíně funguje? Na to jsme se zeptali krajského radního pro cestovní ruch Radka Vonky, který prohlídku na vlastní kůži se svými dětmi absolvoval. „U brány děčínského zámku před nás předstoupila postava z minulosti zámku, sám Černý rytíř Zikmund z Vartenberka. Moji synové si hned na začátku se zaujetím prohlíželi jeho velmi atraktivní kostým. Prošli jsme zámek asi hodinovou rodinnou hrou, při níž jsme řešili historickou záhadu. Více ze hry však čtenářům nebudu prozrazovat,“ vysvětluje Radek Vonka a dodává: „Určitě si dovedete představit, jak asi děti ve věku kolem deseti let zajímá historie. Ale sám jsem si ověřil při prohlídce, že fakta a životní příběh historické postavy jsou dávkovány velmi poutavě a synové si z prohlídky něco odnesli.“

Za netradičním průvodcem se můžete vydat kromě Zámku Děčín na další památky. Tam vás čekají tito tajuplní průvodci: V klášteře Broumov je to známý loupežnický synek Lotrando, na Grabštějně svatá Barbora, na Karlově Koruně vás přivítá hrabě šprýmař Oktavián Kinský, na Kačině hraběcí duch Rudla, na Kosti kat Heřman se svou sekerou, na zámku Kozel vyskočí skřet Radouš, na Loučni uvidíte Bílou paní, ve Slatiňanech vás provede slavná žokejka Lata Brandisová, v Ostravě na Slezskoostravském hradu lotr Jáchym Zahozenec a na zmíněném Zámku Děčín jeho pán Zikmund z Vartenberka.

„Na začátku jsme potřebovali herní cestovatelský pas, který jsme obdrželi na děčínském zámku jako prvním objektu s tajemnou postavou, který jsme navštívili. Se vstupenkou jsme pak dostali ještě hrací kartu, jejíž tajenku jsme luštili během prohlídky s Černým rytířem. Po jejím vyluštění jsme obdrželi jeden klíč,“ popisuje dále systém hry Radek Vonka, „protože oba synové jsou hrou nadšení, budeme dále pokračovat na další památky za hranice Ústeckého kraje. Musíme navštívit minimálně 7 z 10 nabízených památek, abychom vyluštili potřebných 7 klíčů. Když 7 klíčů získáme, si budeme moci vybrat, jakou z deseti tajemných 13. komnat navštívíme.“

Nejblíže Ústeckému kraji jsou památky hrad Grabštejn a Kost, zámek Loučeň a Kozel. To společně se Zámkem Děčín znamená 5 klíčů. Kam pojedete za svým 6. a 7. klíčem, záleží jen na vás. Tajemná komnata je stále zavřená, zatím.

Termíny tajemných prohlídek, přesná pravidla hry i další zajímavosti o projektu najdete na www.otevrte13komnatu.cz.