e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Silvestrovský výšlap na Kočičák

publikováno: 29.12.2015, kategorie: Turistika, autor: Zbyněk Nejezchleba

Sdílet: facebook twitter google+

Čekání na konec roku si můžete zpříjemnit výstupem na vrch Kočičák nad Chomutovem, kde si budete moci prohlédnout zdejší vojenské opevnění i to, jak roku 1937 slavila Silvestr zdejší posádka. Další program pro vás chystají chomutovští skauti.

Letos se půjde na Kočičák nad Chomutovem už posedmé. Loňský rekord v návštěvnosti – 249 lidí – nejspíš nepřekonáme, ale i tak zveme naše příznivce a kamarády – přijďte v roce 2015 zase! A letosuž od 11,00 hodin!

Jsou naplánovány dvě novinky – první je soutěž o nejvyššího ručně postaveného sněhuláka (snad napadne aspoň trochu sněhu), druhou netradičně vyzbrojená a vystrojená pevnůstka z roku 1937 s „oživenou“ osádkou vojáku 46. pěšího pluku, slavícího Silvestr v pevnosti.

Tyto novinky připravili členové Muzea československého opevnění z let 1936-1938 "Na Kočičáku", chomutovští skauti se zase postarají o občerstvení – jako vždy tu budou utopence, chleba se sádlem a cibulí, vuřty k opečení, horké posilující nápoje a čaj. Najdete tu i pohlednice, vizitky, pamětní razítka. Každý účastník dostane ještě pamětní list a může se zapsat do vrcholové knihy.

Výšlap není nijak organizovaný, vyjdete odkud chcete a kdy chcete, nutné je ale dojít k Řopíku mezi 11. a 14. hodinou. Jen v tomto časovém rozmezí nás tam zastihnete. A ještě prosba – až dojdete nahoru, stavte se ve stanu pro pamětní list – jen tak můžeme spočítat, kolik lidí k Řopíku dorazilo.

Doporučené trasy přístupu:

Od Povodí Ohře po žluté značce přes Sv. Annu k silnici na Blatno, odtud k Řopíku po červené – délka trasy 2,3 km.

Z Březenecké od převaděče po červené značce kolem Partyzánu k Řopíku – délka 2,8 km

Z Jirkova po zelené značce směr Březenecká a dále stejně jako v předchozím případě – délka 7 km.