e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vychází 3. knížka kadaňských pověstí

publikováno: 29.9.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

V knize se dočtete například o kruté paní z Pětipsů, strašidelném Rytíři a řadě dalších postav. Některé pověsti nebyly ještě nikdy vydány. Autorem knížky je historik Petr Hlaváček. Ilustracemi ji doplnila Jitka Křivancová.

Tato kniha je unikátní, protože je v ní snad nejvíc pověstí, které kdy v češtině o kadaňsku vyšly. Více než polovina z pověstí nebyla ještě nikdy publikována. Je to například pověst o posledním kadaňském katu Ignáci a o Jiřím z Počedělic. Z těch pověstí, které mě nejvíce zaujaly bych možná připomněl tu krásnou pověst o divožence Violandě. Ta žije na písečném ostrově v řece Ohři, který se nazývá Písečná hlava. Tato divoženka je takovým znamením pro kadaňské měšťany. Objevuje se vždy ve chvílích, kdy městu hrozí nějaké neštěstí jako je třeba požár,“ říká autor knihy Petr Hlaváček.

Kadaňské pověsti ilustracemi obohatila Jitka Křivancová. Ta přiznává, že to byla pro ni velmi náročná práce. Na knize pracovala dva měsíce. Zhruba třicet dní prý vypadalo tak, že kreslila od rána do večera. Kniha Kadaňské pověsti je k dostání v informačním centru.