e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 1. až 3. května

publikováno: 29.4.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První prodloužený květnový víkend bude pěkně nabitý! Nabídne směsici svatojakubských pálení čarodějnic, studentských majálesů, prvomájových oslav i historických připomínek konce druhé světové války. Tentokrát pro vás máme tři desítky akcí!

Majáles a máje v Klášterci
Studenti kláštereckého gymnázia a střední odborné školy pořádají 30. dubna od 9,00 hodin Majáles s průvodem městem. V program je polední překvapení, odpolední program, fotostánek a další. Město pak od 15,00 hodin chystá tradiční vztyčení májky na náměstí, a to za účasti studentů i hostů z partnerského německého města. Hudební doprovod zajistí Veselá krušnohorská muzika.

Čarodějnice se Saxanou
A Klášterec nad Ohří ve čtvrtek ještě jednou. Velký rej čarodějnic se oblíbenou hrdinkou filmové komedie Dívka na koštěti se chystá 30. dubna vpodvečer v letním kině. A opravdu dorazí představitelka hlavní role Saxany Petra Černocká. Brány kina se otevřou v 16,30 hodin. Více se o akci dozvíte v článku Velký rej čarodějnic se Saxanou

Májové odpoledne
Hned následující den, v pátek 1. května můžete vyrazit na zámek v Klášterci nad Ohří, kde od 14,00 hodin začíná Májové odpoledne v duchu svátků práce. Připraven bude pestrý program s hudbou Chrochestr se skupinou Druhý dech, souborem ZUŠ Pettini a dětským souborem MŠ Bruslička. Pro děti budou připraveny hry s odměnami a opékáním vuřtů, jízda na koních a ukázky kynologů s výcvikem psů. Chybět nebude ani stánkový prodej.

Čarodějnice
Pálení čarodějnic nemůže poslední dubnový den chybět ani v Žatci, kde se pravidelně koná u vojenského prostoru K500. Program ale začne v půl páté odpoledne na náměstí Svobody v Žatci. Podrobný program v článku Na K500 v Žatci se bude volit Miss čarodějnice.

Valštejnské slavnosti a studentský Majáles
Ve čtvrtek oslavy studentů, v pátek dobové slavnosti - takový bude příští týden v Litvínově. Ve čtvrtek 30. dubna vyjde odpoledne studentský průvod městem, další pak projde od Citadely až do centra na Prvního máje, a to s hraběcí rodinou Valdštejnů. Součástí programu budou divadla, dobové hry, šermíři a hudba. Více v tomto článku

Majales Canadensis
Osmý ročník kadaňského Majálesu v sobotu 2. května přinese opět zejména dobrou hudbu a recesivní zábavu. Program se letos přesouvá pod kadaňské hradby, hvězdou večera v Orfeu budou Kurtizány z 25. avenue. Pokud se jmenujete po nějakém zvířeti, zapojte se rekordu - vstup máte zdarma. Podrobnosti v dnešním článku v Magazínu.

Duchcovská májka
Stavění májky patří k tradičním zábavám posledního dubnového dne. Jedna taková v režii hasičů se bude stavět na náměstí Republiky v Duchcově v 16,00 hodin. Už ve dvě odpoledne ale začíná program s vystoupením mažoretek, Pichlovankou a pouličním divadlem. Hasiči předvedou ukázky vyprošťování z havarovaného vozidla a v půl páté vystoupí pouliční kapela na chůdách. Následné pálení čarodějnic pořádá tamní Dům dětí a mládeže.

Čarodějnice pod Doubravkou
V Teplicích se sejdou čarodějnice ve čtvrtek na prostranství hotelu Panorama pod Doubravskou horou v 16,00 hodin. V programu je pásmo soutěží pro děti, taneční vystoupení, výrobna lektvarů, diskotéka, jízdy na koních a volba čarodějnice roku, představí se hasiči a letečtí modeláři.

Pálení v knihovně

V Lounech můžete vyrazit na slet čarodějnic a čarodějů na dvorek knihovny ke „Kulatému kameni". Začátek v 16,00 hodin.

Čarodějnice s pohádkou
V Postoloprtech bude součástí pálení čarodějnic 30. dubna premiéra pohádky Heleny Němcové a Václava Vedrala: Matěj a čarodějnice, koná se od 16,00 hodin v Divadle J. K. Tyla, hraje soubor dospělých Jen tak ZUŠ Postoloprty v režii Evy Vinterové. Přibližně v pět hodin následuje průvod čarodějnic včetně maskovaných dětí od divadla do zámecké zahrady, kde se odehraje další zábavný program – Letecká škola „Můra a Důra“, malování na obličej, upálení Morany jako symbolu odcházející zimy, opékání buřtů na ohni…

Recese a rockové čarodějnice
Recesistická oslava Čarodějnic ve středu 30. dubna a Svátku práce v pátek 1. května se chystá v Kryrech na Podbořansku. Pořadatelská agentura sdružení RestArt přichystalo letos skutečně bohatý kulturní program pro všechny generace. Ti mladší si tradičně přijdou na své již první den slavností ve středu 30. dubna při pálení a Rockových čarodějnicích. Pokračovat bude program Pivním májem 1. května. Vše potřebné se dočtete v článku.

Slet v Petrohradu
Obec Petrohrad připravuje Slet Petrohradských čarodějnic, který se uskuteční  30. dubna od 16,00 hodin se začátkem na hřišti TJ Sokol Petrohrad. Pro děti bude připravena dobrodružná stezka čarodějnic a poté bude následovat večerní opékání buřtů na návsi při stavění májky. 

Droužkovický slet 
Popatnácté se sletí čarodějnice ve čtvrtek 30.? dubna v Droužkovicích na Chomutovsku. Progrma začíná v 16,00 hodin registrací čarodějných bystostí do soutěže Miss a dalších soutěží. Od 20,00 hodin se koná čarodějné disko.

Čarodějnice v zooparku
Zvyky pálení čarodějnic a zdobení májky připomene čtvrteční odpoledne ve skanzenu Stará Ves v zooparku Chomutov. Od 15,00 hodin bude probíhat zdobení a stavění májky, od 16,00 hodin je připravena čarodějnická pohádka divadla Uličník, veselé písničky, soutěž o nej čarodějnici a další hry a soutěže. Vyvrcholením večera bude upálení čarodějnice a také buřtů.

Vítání ptačího zpěvu
S jarem se kraj rozeznívá ptačím zpěvem, který můžete blíže poznat v pátek 1. května od 8,00 hodin, kdy je připravena komentovaná ornitologická procházka k jezeru Most s pozorováním vodních ptáků. Sraz u přesunutého kostela. Délka trasy bude uzpůsobena počasí, množství ptáků i elánu a silám účastníků. Vede Jaroslav Bažant z Oblastního muzea v Mostě. S sebou svačinu, dalekohled.

Keltský svátek
Petr Kalandra memory band zahraje poslední dubnový večer od 19,00 hodin v Zahradní restatauraci Černý kůň v Lounech. Oslavit tam můžete velký keltský svátek Beltane, který je počátkem světlé části roku a otevírá dveře nadcházejícímu létu.

Koncert v kostele
U příležitosti svátku sv. Floriána se v Krásném Březně na Ústecku v kostele zasvěcenému tomuto světci koná koncert pěveckého sboru Concerto. Akci pořádá ZUŠ Neštěmice v neděli 3. května od 17,00 hodin. Vstupné dobrovolné, počet míst omezen.

Oslavy konce války
Velkolepou podívanou s bojovými ukázkami, autentickou vojenskou technikou a přeletem stíhaček slibují pořadatelé vzpomínky na 70 let od ukončení druhé světové války v Mostě. Program bude probíhat 2. května po celý den v prostoru mezi přesunutým děkanským kostelem a Mosteckým jezerem. Konec války připomene i výstava v muzeu. Více se dočtete v článku Na oslavy konce války v Mostě přiletí i Gripeny.

Válka na Perucku
Druhou světovou válku připomene také výstava, která se 2. května otevře v Galerii u Plazíka v Peruci na Lounsku. Přiblíží dokumenty a fotografie, a to až do 6. července každý víkend. Vernisáž začíná ve 14,00 hodin.

Festival svobodného filmu
Další z řady nočních filmových promítání netradičních snímků v magických prostorách žatecké synagogy se koná v první májový večer. Tématem letos bude politický film. Synagoga se otevře od 18,30 hodin a promítání začíná v osm večer. Čekají vás snímky Putinovy hry, Prachy v prachu, #chicagoGirl a Běloruský sen. Pořádají Piráti Žatec.

Radonické májové slavnosti
Do odlehlé oblasti Radonicka, které leží mezi Kadaní a Podbořany na úpatí vojenského prostoru Doupov, můžete vyrazit na slavnosti 1. máje.Začínají v 10,00 hodin na náměstí v Radonicích. Během dne vás čeká řada vystoupení, od 17,00 hodin například Ivana Mládka a skupiny Banjo Band. Na hřišti bude dětské centrum, soutěže, na autobusovém nádraží předvedou svou činnost hasiči. Připraven je zábavní park, zabijačkové hody, umělecké sympozium, historická hasičská technika. Podrobný program na webu www.naseradonicko.cz. Vyrazit můžete z Kadaně vláčkem Doupovské dráhy, který odjžídí z Kadaně v 9,25, v 13,23 a 15,23 hodin.

Život v klášteře
Trochu klidnější program nabídne 1. května osecký cisterciácký klášter, kde se 1. května od 17,00 hodin koná přednáška o každodenním životě mnichů v klášteře ve středověku. Vstupenky si můžete rezervovat v ITC Osek.

Dračí lodě na Kamenčáku
V pátek 1. května se na Kamencovém jezeře v Chomutově jedou posedmé závody dračích lodí Chomutovský Dragon Cup. Závody na jezeře budou probíhat od 13,00 do 18,00 hodin, v 16,30 a 19,30 hodin zahraje kapela Makovec.

Výstup na Kozí vrch
V pátek 1. května se koná tradiční prvomájový výstup na Kozí vrch nad Neštěmicemi, nejstarší turistická akce v Ústí nad Labem. Dostat se tam můžete libovolnou trasou, s průvodcem pak z Dobětic (točna) v 8,15 hodin po patnáctikilometrové trase přes hrad Blansko. Na  louce u  Kozího vrchu v cíli vás ve 14,00 hodin čeká Sváťovo dividlo, akce pro děti a občerstvení. 

Otevření autodromu
Od 1. května se otevírá areál mosteckého autodromu veřejnosti. Otevřeno bude vždy o víkendech od 9,00 do 18,00 hodin až do října, o prázdninách pak denně. Prohlédnout si můžete paddock se závodními stroji. Využít je možné dětské dopravní hřiště, cvičnou plochu pro parkování, zajezdit si na motokárách, čtyřkolkách a využít dalších služeb. Vstup i parkování zdarma.

Ranské gumování
Víkend létání s historickými kluzáky vás čeká na vrchu Raná na Lounsku. Uvidíta kluzáky, létající pomocí gumového lana, jak se běžné létávalo v počátcích plachtění. Program probíhá od čtvrtka do neděle, zúčastnit se můžete i jako diváci.

Postoloprtské slavnosti
První májový den můžete vyrazit také na velké slavnosti do Postoloprt. Největší městská akce bude tentokrát v duchu retro a připomene, jak se slavil První máj. Program obstarají místní sdružení a školy. Do přípravy alegorických vozů, výzdoby domů a obchodů či prvomájového průvodu 1. května se může zapojit každý. Odpolední program v zámecké zahradě nabídne koncerty, zábavu pro děti i hokej. Více se dozvíte zde.

Přehlídka parníků
Flotila parníků vyrazí na řeku Labe 1. května v Drážďanech. Koná se tam tradiční přehlídka nejstarší a největší parní flotily na světě, která právě zahajuje novou sezónu. Parníky vyplouvají za hudebního doprovodu palubních orchestrů v deset hodin směrem k zámku Pillnitz, kde budou kolem poledne, zpět do Drážďan se vrací cca ve 13,30 hodin. Skvělou vyhlídku nabídnou Bruhlovy terasy v Drážďanech nebo promenáda zámku Pillnitz.