e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kouzelné Vánoce v Seiffenu

publikováno: 28.11.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Německá strana Krušných hor si na rozdíl od české uchovala množství řemeslných tradic ve zcela živé podobě. S vánočními výrobky je spojen zejména Seiffen, který v době adventu nebývale ožívá. Městečko se zaplní tisíci kupujícími, stánky s občerstvením a světlem. Pokud chcete okusit kouzlo Vánoc našich sousedů, vydejte se sem na výlet.

Seiffen leží jen pár kilometrů od hraničního přechodu Mníšek v Krušných horách, z Podkrušnohoří je to tedy doslova za humny. Půvabné, nicméně poklidné městečko před vánočními svátky ožívá nebývalým ruchem. Je totiž centrem výroby dřevěných ozdob, typických pro naše německé sousedy –  téměř každém domě se zde vyrábí pyramidy, svícny do oken, Betlémy, louskáči, kouřící mužíčci či světlonoši a další postavičky a v neposlední řadě hračky. Tradice zdobit krušnohorská obydlí dřevěnými pyramidami a svícny prý pochází někdy z počátku 19. století a, projíždíte-li před svátky večerními městy v Sasku, uvidíte, že přetrvává dodnes. Seiffen tak není jen muzeum, ale skutečné dílny a prodejny.
Některé z dílen umožňují nahlédnout do svých útrob a projít si celý výrobní proces od soustružení, přes lepení po lakování a zdobení (na fotografii). Prodejny jsou v předvánočním čase otevřené každý den až do večera a procházet jimi můžete jako muzeem. Nedaleko kostela jsou pak k vidění i velké venkovní postavy a pyramida.
Od první adventní soboty do 18. prosince můžete navštívit také trh na náměstíčku pod kostelem. Trh je otevřen ve všední dny od 11,00 do 16,00  hodin, od pátku do neděle od 10,00 do 18,00 hodin, o víkendech navíc trh doprovází různá kulturní vystoupení. V sobotu 10. prosince odpoledne projde městem velký průvod horníků. Děti potěší dětský adventní trh s dílnami v bývalé Goethově škole naproti kostelu. Otevřen bude první tři adventní víkendy v sobotu a neděli od 11,00 do 18,00 hodin.

Pokud by vám prohlídka obchodů a dílen nestačila, můžete navštívit tři patra Krušnohorského muzea hraček v Seiffenu. Obdivovat zde můžete neuvěřitelné miniatury, dřevěné lustry, model vánočního Seiffenu, prohlédnete si různé druhy dřeva i moderní dřevěné hračky. Děti si na spoustu z nich mohou sáhnout a vyzkoušet je. Otevřeno je denně od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné pro dospělé je 3,50 EUR, pro děti od 4 do 16 let 1,50, rodinné vstupné je 8 EUR.

A ještě několik praktických rad: Počítejte s tím, že parkovat nebudete, na rozdíl od letních měsíců, v centru města, ale na odstavných parkovištích na okraji a platí se za ně (alespoň v minulosti). Pokud by vás dřevěná vánoční výzdoba zlákala k nákupům, vězte, že ceny jsou vysoké a v některých luxusnějších obchodech přímo astronomické. Po celém Seiffenu jsou roztroušeny stánky s občerstvením v podobě svařeného vína či klobás, koupit můžete typické vánoční štoly a další sladkosti.