e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velký jarní úklid vypukne 8. dubna

publikováno: 28.2.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Radek Janoušek

Sdílet: facebook twitter google+

S jarem se blíží také dobrovolnická akce Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017. Po loňském rekordním ročníku je letošním cílem překonání hranice 100 000 zapojených dobrovolníků. Své úklidy mohou zájemci o uklízení přihlašovat již nyní na webu projektu www.UklidmeCesko.cz. Není na co čekat, vzkazují organizátoři akce.

V sobotu 8. dubna proběhne letošní hlavní termín úspěšné akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, zaměřené na dobrovolnické úklidy černých skládek, ale i drobného nepořádku z naší přírody, vesnic a měst. Jak to funguje? Od nynějška je možné na stránkách projektu www.UklidmeCesko.cz přihlašovat plánované úklidy a všem zaregistrovaným organizátorům budou poskytnuty nezbytné rady k plánování i propagaci jejich akcí.

Zároveň pořadatelé vyhlásili soutěž,  která probíhá na Instagramu. Účastníci, kteří poukáží na místa vhodná k úklidu, mohou vyhrát kompaktní fotoaparát. Vyfocená místa budou inspirací pro dobrovolnické úklidy. Jak se zúčastnit? Místo s nepořádkem je třeba fyzicky označit cedulkou „Musíme to uklidit“, kterou je možno stáhnout na webu akce. Pak už stačí jen vyfotit a s hashtagem #musimetouklidit nahrát (nejlépe i s vtipným komentářem) na Instagram. Vylosovaný výherce se může těšit na kompaktní fotoaparát Canon Ixus 275 HS.

„Navíc máme dobré zprávy. V letošním roce bychom díky podpoře Ministerstva životního prostředí a sponzorů měli mít opět zajištěny pevné pytle pro všechny zájemce, kterým z loňského ročníku nezbyly zásoby či nemají vlastní zdroje,“ sdělila nám jedna z organizátorů, Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody. 

Organizátoři akce cílí v letošním roce opět i na školy a dětské kolektivy, neboť věří, že perspektiva je hlavně ve výchově mládeže. „Pytlů bude dost, rukavice ale budeme rozdávat přednostně školám, máme pro ně i 1400 reflexních vest. Chceme pedagogům ušetřit co nejvíce práce s organizací a zajištěním bezpečnosti pro studenty,“ dodává Kateřina. Minulý rok uklízelo přes 300 škol. Letošní ročník akce může proběhnout také díky prostředkům z Národního programu Životní prostředí zaměřeného na environmentální vzdělávání (EVVO).