e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zaniklý svět duchcovské kočárkárny

publikováno: 27.6.2013, kategorie: Výstavy, autor: Redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výstavu dětských kočárků, které se vyráběly kdysi ve velkém v Duchcově na Teplicku pod značkou Hiko, si můžete ve zdejším Muzeu prohlédnout až do konce července. Soukromá sběratelka Hanka Müllerová představí ale nejen zdejší produkci, ale provede vás světem kočárků, vyráběných nejen v Čechách, ale i v dalších zemích celého světa.

"Kočárky do Duchcova prostě patří. Vždyť Duchcov proslavily po celém světě. Výroba slavných Hikovek byla zahájena už v roce 1907," říká sběratelka Hanka Müllerová. "Kočárky značky Hiko se vyvážely do celého světa. Důkazem je loutkový kočárek vínové barvy, který jsem v loňském roce přivezla z malého městečka ve Švýcarsku a další loutkový kočárek z roku 1930, který byl dovezen z Německa. I u nás patřily k nejznámějším. Byly pohodlné, praktické a moderní. Například kočárky z let 1935 – 1940 nesou otisk rozvoje automobilů. Tyto kočárky mají nárazníky, stahovací okénka a karioletové sklopné stříšky," vypráví o své sbírce.
Jako zajímavost pak můžete vidět kočárek pro miminko značky Mercedes, který vyráběl J.K.Prasse v Rumburku, který podnik získal po okupaci během druhé světové války.

Součástí expozice jsou kočárky dalších českých výrobců, např. Liberta, Elastic. "Zajímavostí je kočárek japonské výroby, který se dá jednoduchým způsobem složit do tvaru kufříku. Ráda bych upozornila i na kočárek z Ameriky , který připlul v den zahájení výstavy a připomíná dostavník. Najdete zde i kočárek – trojkolku. Tento typ se rozšířil z Anglie. V této zemi měl tříkolový podvozek zcela prozaický důvod, až do roku 1875 zde totiž čtyřkolová vozítka nesměla na chodník," vysvětluje Hanka Müllerová.

Všechny kočárky jsou doplněny dobovými peřinkami a doplňky a nechybí dochovalá dokumentace. Výstava je otevřena do 30. července denně od 9,00 do 17,00 hodin.

Ilutrační foto.