e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Návrh na zapsání Krušnohoří do seznamu UNESCO je hotov

publikováno: 27.1.2014, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Český a saský ministr kultury podepsali v Drážďanech poslední dokumenty společné žádosti o zápis Krušnohoří na seznam památek UNESCO. Na seznamu světového dědictví se mají Krušné hory v Čechách i Sasku octnout coby "hornická kulturní krajina". Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději příští rok.

"Podpisy obou ministrů byl učiněn poslední krok, který je nezbytný k předání společné žádosti o zápis na Seznam světového dědictví Výborem světového dědictví UNESCO," informovala Magdalena Hanáčková z krajského úřadu Ústeckého kraje. Na společné žádosti spolupracovali jak kraj Ústecký a Karlovarský, tak Sasko. Většina hornických památek leží na německém území - jde o 37 lokalit s přibližně pěti stovkami objektů. Ochrany UNESCO by se v Ústeckém kraji měla dočkat například Krupka, vrch Mědník a vápenka v Háji u Loučné pod Klínovcem. Celkem se do projektu na české straně přihlásilo šest lokalit s 23 objekty.

"Nominační dokumentace bude koncem ledna tohoto roku německou stranou doručena do Centra světového dědictví v Paříži," sdělila k dalšímu postupu Hanáčková.