e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Po stopách hraček

publikováno: 26.6.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Když v Krušných horách skončila rudná horečka, začali obyvatelé hor hledat novou obživu. Jedním z nich bylo zpracování dřeva a speciálně hračkářství a výroba vánočních dekorací. Kromě několika muzeí, která potěší hlavně děti, se i dnes dají najít místa, kde se dřevěné hračky stále vyrábí. Další dva díly Speciálu Léto v Krušných horách budeme věnovat dřevu.

Historie hračkářství
Hračkářství se stalo rozhodujícím pracovním oborem ve středním Krušnohoří zejména počátkem 19. století a ještě do druhé světové války v něm nacházely obživu stovky a tisíce rodin. První hračkářské dílny však vznikaly již v druhé půli 18. století. S počátky hračkářství na české straně je spojen zejména Kalek na Chomutovsku. Významný podnik na soustružené hračkářské zboží tu vznikl roku 1784 v Kalku a později ho provozovali páni z Červeného Hrádku. Následovalo i rozsáhlé hračkářské centrum v Hoře Svaté Kateřiny, ještě ve 20. letech minulého století tam byl vybudován Dům krušnohorského hračkářského průmyslu, kde byla i odborná škola (dnes v budově sídlí dětský domov). Další centrem hračkářství byl Horní Litvínov, kde pomalu upadal textilní, zejména punčochářský průmysl. V roce 1860 byl v Litvínově dokonce otevřen obchodní dům s hračkami kolem významné firmy C. A. Muller a Comp., později zde vzniklo hračkářské učiliště. Většina hračkářských podniků na české straně zanikla už před druhou světovou válkou. Jiná situace byla na německé straně, kde je tato tradice dodnes velmi živá, zejména v podobě vánočních ozdob, kuřáků a pyramid.

Výstava hraček v Litvínově
litvinov_hracky_husch.jpgPo boomu dřevěných hraček se v Litvínově prosadila i výroba hraček plechových, kterou představovala firma Heller & Schiller, jejíž výroba začala na konci 19. století. Zejména za první republiky proslula výrobou kvalitních železničních modelů a opravu bohatým sortimentem různých doplňků. Tyto staré hračky se dodnes dochovaly ve sbírce sběratelů hraček z Velvar. Po celý rok jsou historické plechové hračky továrny se zkratkou HUSCH vystaveny v litvínovském zámku Valdštejnů. K vidění jsou nejrůznější panoramata, inspirovaná naší historií, tak i funkční modelová železnice. Výstavu můžete vidět od středy do neděle od 10,00 do 12.00 a 13,00 – 17,00 hodin. 

Manufaktura snů
manufaktura_snu.jpg
Svět fantazie a her – to je muzeum nazvaná Manufaktura snů v centru saského krušnohorského města Annaberg-Buchholz. Jeho motto zní „vidět-dělat-žasnout“, což naplňuje přesně to, co vás v tomto muzeu čeká. Vznikl na základě soukromé sbírky Eriky Pohl-Ströherové, jejíž rodina pocházela z Krušnohoří. Údajně jde o největší sbírku lidového řezbářského umění na světě. Muzeum je rozděleno do tří pater, které vás spolehlivě zabaví na většinu dne. Podrobnosti o otevírací době a cestě do Annaberg-Buchholz najdete zde. Část sbírky Eriky Pohl-Ströherové je k vidění také v Domě Jiřího Popela v Chomutově jako součást Oblastního muzea. 

Muzeum hraček
louskacek.jpgVelkou sbírku dřevěných hraček z Krušnohoří nabízí také muzeum v saském vánočním městečku Seiffenu, jehož výhodou pro české turisty je blízkost od hranice (přes Mníšek v Krušných horách). I zde budete procházet třemi podlažími, v nichž je shromážděno na 5 tisíc exponátu. Nechybí ani herna pro děti a návštěvníci si mohou vyzkoušet řadu funkčních mechanismů. Za prohlídku stojí nejen muzeum, ale i celá řada dílen a obchodů, které lemují hlavní seiffenskou ulici. Muzeum je otevřeno denně od 10,00 do 17,00 hodin. 

Obyvatelé Krušných hor ale dřevo nevyužívali jen pro hračkářskou výrobu. V dalším díle si proto připomene místa, která jsou se zpracování dřeva také spojena. Všechny tipy na výlety do Krušných hor a podhůří můžete sledovat ve Speciálu Léto v Krušných horách.