e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zažijte návrat řetězového mostu do Žatce

publikováno: 26.1.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Milada Krausová

Sdílet: facebook twitter google+

Zopakovat si slavnostní atmosféru, jakou dýchalo město Žatec v roce 1827 při slavnostním otevření žateckého řetězového mostu, můžete ve čtvrtek 2. února. Tehdy se do města - v podobě modelu - vrátí dnes již neexistující most přes Ohři, nejstarší svého druhu v Čechách, od jehož stavby uplyne letos 190 let.

Regionální muzeum v Žatci v loňském roce připomnělo  190. výročí položení základního kamene k žateckému řetězovému mostu, který býval nejstarším řetězovým mostem v Čechách určeným pro všechny typy dopravy. Stával na Ohři v místech dnešního příhradového mostu. Výročí byl věnován muzejní pochod. V budově Staré papírny v ulici Volyňských Čechů byly nově zpřístupněny zachované články řetězu z tohoto mostu.

Ani v letošním roce nezůstane slavný most opomenut. V rámci oslav 190. výročí jeho uvedení do provozu (1827) se do Žatce most dokonce vrátí. A to v podobě modelu, který byl zhotoven podle dochovaných dobových písemných zpráv, odborných studií i unikátních zobrazení renomovanou firmou PRIMA-DESIGN s. r. o. z Olomouce. Model spolu s doprovodnými informacemi bude prezentován v hlavní budově muzea v Husově ulici od února 2017 po dobu několika měsíců.

Chcete-li zažít atmosféru jeho slavnostního znovuotevření, přijďte do muzea ve čtvrtek 2. února, kdy bude most symbolicky pokřtěn. Muzejní stroj času nás přenese do roku 1827, kdy byl starostou města oblíbený Wenzel Kopřiva. Chybět nebudou fešní žatečtí ostrostřelci v podání jejich nástupců z Rakovníka. Akce začíná v 17,00 hodin. Vstupné: základní 30,- Kč, snížené 20,- Kč, rodinné 60,- Kč.