e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Magdalena Kožená živě v českých kinech

publikováno: 26.1.2012, kategorie: Hudba, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

V lednu vystoupí česká pěvkyně Magdalena Kožená na již vyprodaném koncertě společně s Berlínskými filharmoniky. Tento koncert totiž bude živě přenášen do více než padesátky kinosálů v Německu a dvacítky dalších kin v Evropě. Díky filmové distribuční společnosti Aerofilms mezi ně patří i 9 českých kin, která tento ojedinělý zážitek zprostředkují i divákům v Čechách. Živý přenos z Berlína proběhne v pátek 27. ledna od 19:30 hodin, také v kině Svět Chomutov.

Orchestr Berlínských filharmoniků bude řídit šéfdirigent tělesa, světoznámý Sir Simon Rattle. Sólistkou v Biblických písních Antonína Dvořáka a Písních na texty Friedricha Rückerta Gustava Mahlera bude mezzosopranistka Magdalena Kožená. Koncert zahájí skladba Náhrobek Couperinův Maurice Ravela a uzavře Symfonie h moll „Nedokončená“ Franze Schuberta.

Přenos nabídne divákům v úvodu před samotným koncertem a pak i v průběhu přestávky podrobné seznámení s přednášenými díly a nahlédnutí do zákulisí práce Berlínských filharmoniků. Magdalena Kožená v České republice vystoupila naposledy v říjnu 2011 a další vystoupení byla oznámena až na jaro a podzim roku 2012. Přenos v kinosálech tedy bude na dlouho jedinou příležitostí, jak si vychutnat mistrovství české pěvkyně i hudebního tělesa s výjimečným dirigentem Sirem Simonem Rattlem.

Magdalena Kožená
Mezzosopranistka Magdalena Kožená patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti. Tuto její pozici dokládá řada domácích i zahraničních ocenění. Je pravidelným hostem předních světových operních i koncertních podií. Její recitály zazněly v Londýně, Paříži, Bruselu, Berlíně, Amsterdamu, Vídni, Hamburgu, Lisabonu, Praze, Kodani, Tokyu, San Franciscu a New Yorských Carnegie Hall a Alice Tully Hall. Koncertovala také v Mnichově, Salzburgu, Lucernu, na festivalech Schwarzenberg Schubertiade, v Aldeburghu a Edinburghu. Spolupracuje s klavíristy Danielem Barenboimem, Yefimem Bronfmanem, Malcolmem Martineau, Andrasem Schiffem a Mitsuko Uchida. V roce 2003 se stala Rytířem Řádu umění a literatury Francouzské republiky. Je manželkou dirigenta Sira Simona Rattla.

Orchestr Berlínských filharmoniků
Orchestr Berlínských filharmoniků, jehož počátky sahají do roku 1882, je považován za jedno z nejlepších koncertních těles na světě a hraje veledůležitou roli v berlínském kulturním a hudebním životě. Sdružuje 128 renomovaných hudebníků ze všech koutů světa, kteří jsou držiteli význačných ocenění, mezi jinými Classical Brit Award, několik cen Grammy, ECHO Klassic a dalších. Pod postupným vedením svých dirigentů, např. proslulého Herberta von Karajana či Claudia Abbada, dosáhl ansámbl vytříbeného zvuku i zvučného jména. Od roku 2002 těleso řídí dirigent britského původu Sir Simon Rattle na pozici uměleckého šéfa a šéfdirigenta. Je držitelem řady významných ocenění a poct, mimo jiné je Rytířem francouzského Řádu čestné legie.