e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Drážďany a Ústí propojí týdny kultury

publikováno: 25.9.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Emil "Emilio" Dvořák

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden začal 16. ročník Dnů české a německé kultury, jehož program mixuje směsici originálních vystoupení a akcí českých i německých umělců. Festival se koná na obou stranách hranic, zejména však v Drážďanech a v Ústí nad Labem do 9. listopadu. Podzimní menu nabídne hudbu, film, literaturu, divadlo, slam poetry, besedu či nedokončený román Franze Kafky "Zámek/Das Schloss" v podání členů skupin Priessnitz, Umakart a Tata Bojs.

Hlavní část podzimního programu odstartuje v restauraci U Vlka v Ústí nad Labem v pátek 10. 10. 2014 oblíbeným "večerem uměleckých chuťovek" Eňo Ňuňo - tentokrát na téma "Vášeň". Hlavní hvězdou programu bude avantgardní hudebnice, ale i výtvarnice Vladivojna La Chia. Na žádné z collegiálních akcí nechybí německý host, v tomto případě jím je drážďanské duo písničkářek The Frank.

Od 7. října od 18. listopadu můžete být takřka každé úterý svědky německých filmových počinů: Kino Aussig každoročně hostí Experimentální prostor - kino Mumie ve Velké Hradební. Pro změnu netradičně, tedy v sobotu 18. října se v historické budově Českého rozhlasu SEVER uskuteční VII. Ústecká noc literatury. Slavné německé rozhlasové přenosy zde odprezentují Jiří Černý, Marta Vítů, Jan Jankovský, Anita Krausová a Jaroslav Achab Haidler. Ve 20,00 hodin celý večer vyvrcholí koncertem známého herce-hudebníka Jiřího Schmitzera.

Oficiálně se k 16. Dnům české a německé literatury "přihlásíme" v pátek 24. října Úvodním koncertem tzv. na české straně: v Císařském sále ústeckého musea zazní klasika i folklór v netradičním, přesto však fascinujícím pojetí čtyř úžasných dam s „československo-německými kořeny“ - Slavonics. Ve středu 29. 10. se přesuneme do Čajovny U vysmátý žáby, kde příznivce česko-německého setkávání čeká rovněž pravidelná akce, Slam Poetry Show 2014. Těžko si jí představit bez "otce slamu v Čechách", Jaromíra Konečného, "Toho Syčáka" Petra Váši, nebo večer moderujícího Ústečáka Vaška Formánka. Z Mnichova dorazí čestný host letošního ročníku, který v Německu s velkým úspěchem vystupuje pod přezdívkou Bumillo a na závěr se v roli hudebnic objeví úspěšné slamerky BioMasha a Taktika, takto formace DIAkritika.

Přelom října a listopadu bude potřetí v režii Děčínsko-Drážďansko-Ústeckého Meetingu: muzikanti ze tří měst nad jednou řekou (Pozitivní deviace, Die Ukrainiens, Sníh na schodišti a Will Eifell) to v pátek 31. října rozbalí v děčínském Biograffs klubu, aby se v sobotu 1. listopadu přesunuli do Ústí.

V popud ústecké Nové Akropole se v jejím sídle ve středu 5. listopadu uskuteční beseda o životě a díle Hermanna Hesseho (1877-1962), německo-švýcarského prozaika, básníka a esejisty, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1946.

Slavnostní zakončení festivalu Dnů česko-německé kultury nabídne divákům z obou stran (Ústí 7. 11, Drážďany 8. 11.) hranice přímo jedinečný a neopakovatelný zážitek v podobě literárně-hudebního projektu Kafka Band: Videoprojekci k příběhu o bloudění zeměměřiče K. doplní přední čeští hudebníci. Na kytaru hraje Dušan Neuwerth, na baskytaru a mandolínu a.m.almela, na klávesy Jiří Hradil a na bicí a perkuse Zdeněk Jurčík a Tomáš Neuwerth. Jaromír 99 se u tohoto projektu sešel se spisovatelem Jaroslavem Rudišem (oba jsou autory kultovní komiksové trilogie Alois Nebel). Zatímco Jaromír 99 zpívá, Rudiš čte a recituje...

V listopadu nás pak ještě čeká Drážďanský večer / Dresden Abend, který ve středu 19. listopadu v Muzeu města Ústí nad Labem přivítá kvintet Penta Rhei v jedinečném obsazení kytar a mandolín. Této hudební lahůdce však ještě předchází ústecká vernisáž výstavy drážďanského fotografa Petera R. Fischera.

O zbytek roku se postarají dvě "vlajkové lodě" ústeckého Collegia: 21. 11. vypluje Ústí Beats 8 následované prosincovým Eňo Ňuňem.

Více se s jednotlivými událostmi seznámíte pod tímto odkazem.