e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 27. až 29. května

publikováno: 25.5.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední květnový víkend bude živo třeba v Teplicích, kde se zahajuje lázeňská sezóna, nebo v Chomutově, kde proběhne Bambiriáda. Dětských programů je tentokrát hodně - však se blíží první červen, a tak můžete vyrazit na Horní Hrad, vrch Červeňák nebo zámek Libochovice. Pátečním lákadlem je Noc kostelů - otevřou se jich v našem regionu desítky!

Zahájení lázeňské sezóny
Největší teplická kulturní akce se koná již tento víkend. Zahájena bude 857. lázeňská sezóna a bohatý program po oba dny opět obsadí celé centrum lázeňského města. Hlavní podium bude opět u Ptačích schodů a nabídne v sobotu třeba Aleše Brichtu a Miroslava Žbirku, v neděli večer pak třeba program Pink Floyd Classics v podání Severočeské filharmonie Teplice. Místo bude i pro mnoho dalších hudebních žánrů, dále řemeslný trh na Zámeckém náměstí, farmářský trh, vystoupení artistů, kejklířů, herců, streetballový maraton na náměstí Svobody či maďarské speciality v Šanovském parku. Celý program zde.

Bambiriáda
Na Kamencovém jezeře v Chomutově vrcholí přípravy na víkendovou Bambiriádu, která v pátek a sobotu nabídne nejen bohatý program, ale hlavně přehlídku toho nejzajímavějšího, čím se mohou děti bavit po celý rok. Přehlídka volnočasových aktivit pro děti začíná v pátek 27. května v 10,00 hodin a skončí v neděli v 18,00 hodin. Podrobný program a jízdní řády zítra v rubrice Volný čas.

Běh Žatecké 11o
Třetí ročník soutěže, ve které jde o rychlost nejen v běhu, ale i pití, se koná v Žatci. Závodníci budou snažit v co nejkratším čase oběhnout žatecké hospody a v každé z nich si dát jedno pivo. Sraz účastníků je ve 12.00 hodin u hřiště u řeky Ohře v Žatci, cíl je tamtéž a od 16,30 hodin tam bude hrát živá hudba z místních kapel.

Koncerty
Známá rocková kapela Tři sestry se na svém turné zastaví v Chomutově. Hrát bude v pátek 27. května v letním kině Chomutov od 18,00 hodin. Vstupenky na místě 290 Kč, hosté: E!E, Doctor P.P., De Bill Heads.
V pátek 27. května od 18,00 hodin se ve velkém renesančním sále zámku Klášterec nad Ohří uskuteční Galaprogram operetních melodií v podání souboru „Nálady“pod vedením Petra Macka.
Happy Day Quintet koncertuje v pátek 29. května v 17,00 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Bílině. Hostem programu bude Klarinetový kvartet Bohemia Klartep.

Dětský den
V areálu zámeckého parku v Libochovicích na Litoměřicku bude v sobotu 28. května probíhat den plný her, soutěží, hudby a divadla. Začátek je ve 14,00 hodin a vstup je zdarma.
Dalším zajímavým místem, kam můžete vyrazit s dětmi je vrch Červeňák u Loun. Odpoledne plné her a soutěží tam začíná v sobotu od 13,00 hodin, konec je v šest večer.

Noc kostelů
V pátek 27. května budou města po celé republice opět prozářena světlem otevřených kostelů a modliteben. Zapojila se i řada měst na severu Čech.
Program proběhne třeba v zámecké kapli Sv. Jana Křtitele na Červeném hrádku u Jirkova. Začíná v 18,00 hodin a do půlnoci bude otevřeno, poslechnout si můžete několik varhanních koncertů a v 19,00 hodin mši svatou.
Zapojí se také Teplice, kde bude otevřeno v kostele svatého Jana Křtitele, Beuronské kapli, Zelený kostel a salesiánská kaple, Evangelický kostel. V každém z nich budou probíhat prohlídky i koncerty.
Od 17,00 hodin se otevře kostel Povýšení sv. Kříže ve Vtelně u Mostu. Pro děti je zde připravena pohádka, stejně jako prohlídka kostela jim bude uzpůsobena, vystoupí soubor mosteckého gymnázia, Komorní smíšený sbor Ventilky, čas bude také na promluvu s farářem a modlitbu za svitu svíček.
Putování po osmi místních kostelích nabídne návštěvníkům Kadaň. Výprava začíná v 19,00 hodin ve farním kostele Povýšení sv. Kříže.
Navštívit můžete i kostely v Lounech, Dobroměřicích, Chomutově, Postoloprtech, Litvínově, Horním Jiřetíně, Dubí, Oseku... svůj kostel si můžete najít na webu http://www.nockostelu.cz

Atletika v zoo
Další doprovodná akce Atletiky pro děti zamíří tuto sobotu 28. května do Ústí nad Labem. V rámci Dne dětí v zoo si za podpory světové rekordmanky Barbory Špotákové mohou děti vyzkoušet osm zábavných atletických disciplín. Program v ústecké zoo začíná v 10,00 hodin dopoledne a pokračuje až do pozdních odpoledních hodin. Ve 14,00 hodin přijede nejlepší česká atletka Barbora Špotáková, která si možná i některé disciplíny s dětmi vyzkouší, ale především je připravena autogramiáda.

Dětský den na hradě
Horní Hrad u Stráže nad Ohří pořádá dětský den již v sobota 28. května od 11,00 do 17,00 hodin. Těšit se můžete na šermířské ukázky skupiny spolku Savioli, Jana Zelená nám předvede kouzlo orientálních tanců a nebude chybět i miniškola tance. Připraveny jsou nejrůznější hry a úkoly z umění šermířského, lukostřeleckého, kejklířského a alchymistického, můžete si vyzkoušet rytířský turnaj, krmení draka, střílení z luku nebo některý z tajných alchymistických pokusů.

Muzejní noc
V rámci Festivalu muzejních nocí můžete v pátek 27. května zavítat do Regionálního muzea v Teplicích. Program začíná již odpoledne dětským programem (v 15.30, 16.00, 16.30 hodin), děti si vyzkouší, co to obnáší být v muzeu přírodovědcem, knihovníkem nebo archeologem. Od 19,00 do 24,00 hodin se koná večerní muzejní noc, kterou návštěvníky provedou kostýmovaní průvodci. Čeká je několik ochutnávek, hudební vystoupení, ohňová show. Podrobný program ve čtvrtek.
Další muzejní noc bude probíhat v sobotu 28. května od 17,00 hodin v domě Sokolů z Mor v Lounech. Na programu je promítání starých filmů z Loun a okolí, nebudou chybět ani komentované prohlídky muzea v historických kostýmech.

Divadelní kopačka
Fotbalový turnaj osobností se koná v sobotu 28. května v areálu Benedikt v Mostě, pořádá ho Městské divadlo v Mostě, které letos slaví sto let své existence. Utkání začínají v 10,00 hodin a v akci uvidíte nejen herci z místního divadla, ale také tým Gama Radia a další novináře, přijedou divadelníci z Chebu, Prahy, Ústí nad Labem. 

Výstavy
Ve čtvrtek 26. května se v 17,00 hodin v jízdárně teplického zámku koná vernisáž výstavy hraček ze sbírek teplického muzea a ze zápůjček Kdo má hračku, nezlobí.
Návštěvníci se seznámí s vývojem těch nejtypičtějších hraček ve dvacátém století.
Do Křížovy vily v Žatci zavítá další známá osobnost - herečka, malířka a také moderátorka pořadu Domácí štěstí Iva Hüttnerová. Výstava nese název Obrázky, ale k pokoukání toho bude mnohem více. Vernisáž se koná již v úterý 31. května v 17,00 hodin v Křížově vile.