e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Horní Lužice ožije již devátými Rybími týdny

publikováno: 24.9.2010, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Budyšín – Lužičtí kapři jsou hlavní atrakcí, na které stojí takzvané Rybí týdny v Horní Lužici. Jejich v pořadí devátý ročník se uskuteční od 25. září do 31. října. Celkem 37 partnerů – rybářská hospodářství, restaurace, průvodci, ochránci přírody a turistická zařízení, se spojilo, aby představili svůj region jako ojedinělou rybářskou oblast evropského významu.

Během Lausitzer Fischwochen®, pro které MGO vlastní chráněnou registrovanou známku, mohou návštěvníci sledovat úrodu roku. Uvidí, jak se vypouštějí rybníky a jak brzy z rána začíná jejich výlov. Čekají na ně také rybářské slavnosti, společné vycházky a cyklistické vyjížďky do kraje rybníků, výuka kulinářské přípravy ryb a také rybí hody v restauracích. Rybářství a romantické hotely v přírodě zvou zase ke krátkým prázdninám nebo dovolené s aktivním odpočinkem a rekreací přímo v rybářských dvorech.

„Během rybích týdnů přineseme na stůj skutečné lahůdky z ryb z místních chovů, nejen kapra na modro, smaženého nebo grilovaného, který je nejoblíbenější“, slibuje Holm Grosse, jednatel Marketingové společnosti Horní Lužice. Hosté se podle něj také doví z jídelního lístku přesný původ ryb a při svých výletech se pak budou moct ujistit o kvalitě chovu. Rybářská hospodářství budou zase lákat na prodej čerstvých nebo vyuzených rybích pochoutek.

V Horní Lužici se nachází největší hospodářsky využívaná oblast rybníků v Německu – takzvaná Hornolužická krajina vřesovišť a rybníků. Tvoří ji asi  1.000 rybníků o celkové ploše zhruba 5.200 hektarů. Hornolužický region kapřích rybníků podporuje také Evropský rybářský fond. V této, v Evropě největší,  souvislé oblasti  rybníků  se chová než 30 druhů ryb. K nejznámějším patří kapr, stika, okoun a cejn.