e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční víkend – 24. až 27. prosince

publikováno: 23.12.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prodloužený vánoční víkend začíná už ve čtvrtek. Nechce se vám strávit čtyři dny u televize a bramborového salátu? Podívejte se do našich tipů – nabízíme vám hned tři živé Betlémy i živého Santa Clause, můžete si jít zaběhat nebo utopit kapra či se podívat na hvězdnou oblohu.

Vánoční koncerty
V rámci Vánoc v muzeu – výstavy betlémů, letos doplněných o zvonky v historické budově radnice na náměstí 1.máje v Chomutově – se uskuteční v neděli 27. prosince od 17,00 hodin koncert souboru Anonym. Pozor – koncert se ale koná kostele sv. Kateřiny.
Tradiční vánoční koncert Setkání s koledou se koná 26. prosince od 16,00 hodin na Státním zámku Duchcov. Účinkují členové pražských hudebních divadel - Arnošt Moulíka - klavírní doprovod, Kateřina Kenardžievová – soprán, Lucie Nováková – soprán, Filip Sychra - baryton, průvodní slovo, Michal Klamo – tenor.
V pátek 25. prosince od 17,00 hodin si můžete v kostele Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří poslechnout Vánoční koncert Cantabile Strings.

Živý Betlém
Nejstarší a neznámější živý Betlém bude opět k vidění na nádvoří zámku Červený hrádek u Jirkova, a to o Štědrý den od 11,00 do 15,00 hodin. Další vánoční příběh si můžete vyslechnout na chomutovském náměstí a na Boží hod také v kadaňském klášteře. Podrobnosti připravila Renata Malíková pro Speciál Vánoce 2009 

Santa Claus
Pokud se vám více zamlouvá svatý Mikuláš nebo-li Santa Claus než český Ježíšek, spatřit ho můžete na vlastní oči na drážďanském letišti. Jak informovala kancelář v Laponsku, známý vousáč přiletí do saské metropole tryskovým letadlem letecké společnosti Chrismas Air 24. prosince v 10:15 hod. Na palubě prostorného letadla s číslem letu DRS2412 je spousta dárků pro děti z Drážďan a okolí. Chcete-li se na přistání podívat a se Santa Clausem se sejít, jste zváni v 10,00 hodin u letištních informací (příletová úroveň). Vstup je zdarma.

Betlémské světlo
18. prosince přivezli čeští skauti do republiky Betlémské světlo, které teď rozváží po celé republice. Dorazí i na sever a zde vám přinášíme přehled míst, kde si můžete přijít zapálit svou svíčku:
Mostě si pro Betlémské světlo můžete přijít na 1.náměstí k Vánočnímu stromu v úterý 23. 12. od 16,00 do 18,00 hodin a ve středu 24. 12. od 13,00 do 15,00 hodin. Další města na Mostecku najdete v tomto článku.
V Teplicích si můžete zapálit oheň na Štědrý den u kostela sv. Alžběty v Šanově od 9,30 do 10,00 hodin, u kostela sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí od 10,00 do 11,00 hodin, a poté do 12,00 hodin v kapli v budově gymnázia v Alejní ulici. Dále v Krupce ve skautské klubovně u Masarykovy školy od 9,00 do 12,00 hodin a na městském hřbitově od 10,00 do 12,00 hodin.
Světýlko bude tradičně 23.12. od 14 hodin k mání ve skautské klubovně v ulici B.Němcové v Jirkově.
V Litvínově si pro oheň můžete dojít 23. prosince od 16,00 do 18,00 hodin k vánočnímu stromu na náměstí Míru.

Topení vánočního kapra
Trochu legrace do jinak převážně vážného tématu Vánoc vnáší Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou, která pořádá na Štědrý den u Zámeckého rybníka v Děčíně Topení vánočního kapra. Začátek je v 10,00 hodin a kromě humánního utopení kapra slibují pořadatelé zpěv vánočních písní, konzumaci vánočního ohníčkového punče a grogu a v 11,00 hodin topení kapra dle vyhlášky Klubu přátel dravých zvířat.

Sportovní Boží Hod
Ti, kteří nechtějí trávit Boží hod vánoční pasivně, můžou si jít zaběhat. V Chomutově se 25. prosince koná Čokoládový běh. Start je v 10,00 hodin. Poběží se z loděnice Kamencového jezera na Partyzán. Více v článku V Chomutově můžete vyběhat vánoční kila ve Speciálu Vánoce 2009.

Výstavy
Vánoční výstava Šťastné a veselé je otevřena v jízdárně teplického zámku. Výstava trvá do 3. ledna.
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na vánoční výstavu Vůně medu, skořice, zázvoru…. Výstava přibližuje historii perníkářského řemesla.
V neděli 27. prosince se v Psychiatrické léčebně v Petrohradě na Podbořansku otevře výstava betlémů. Bude otevřena každou neděli a to od 14,00 do 15,00 hodin do 10. ledna.

Hvězda Betlémská
Zajímavý program na svátky nabízí mostecké Planetárium v Repre. Vidět zde mohou děti jednak astronomické pohádky a jedna vánoční program o legendě Betlémské hvězdy, Ježíškovi a dalších úkazech na vánoční obloze. Tento pořad můžete vidět na Štědrý den od 10,00 hodin a dále v sobotu 26. prosince, v úterý 29. prosince a ještě 2. ledna vždy od 16,00 hodin. Astronomické pohádky pro děti budou promítány ve stejné dny od 10,00 hodin.

Vánoce na železnici
Tradiční vánoční výstava železničních modelů a kolejiště proběhne v Domě dětí mládeže v Mostě v období mezi svátky od 28. do 30. prosince. Jako vždy bude v provozu velké modulové kolejiště a k vidění různé modely železničních vozidel, staveb i automobilů. Mimo to zde budou i vláčky postavené z Lega, či ve vybraných časech bude předváděn funkční model parního stroje. Zájemci si mohou přinést svůj vlastní model lokomotivy nebo vlaku ve velikosti H0 (1:87), který si mohou nechat projet na dlouhé dvoukolejné trati. Kromě vláčků můžete v DDM navštívit i zde chovaná zvířata, kterým můžete donést kousek chleba či zeleninu. Obě výstavy budou otevřeny vždy od 9,00 do 17,00 hodin. Více informací na http://kzmmost.wz.cz/ nebo na stránkách Domu dětí a mládeže v Mostě.

Procházka se skauty
Na Štědrý den dopoledne se chomutovští skauti vypraví na svou tradiční Štědroranní vycházku do Bezručova údolí v Chomutově. Cílem je donést do lesa zvířatům něco na přilepšenou – třeba staré rohlíky, chleba, mrkev nebo jablko, kterými ozdobí vánoční stromky. Přijít může každý, kdo si chce zpestřit čekání na Ježíška v přírodě.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.