e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Advent v Dolním Poohří

publikováno: 23.11.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

První adventní víkend se většina měst a obcí v Dolním Poohří rozzáří sváteční výzdobou, která bude zvěstovat blížící se Vánoce. Během adventního času můžete navštívit řadu krásných vánočních výstav, nakupovat na trzích a jarmarcích nebo si vyslechnout adventní koncerty. Přinášíme vám přehled toho nejzajímavějšího z regionu podél řeky Ohře.

Výstavy
Výstavy betlémů nebo vánočních ozdob patří neodmyslitelně k většině muzejních akcí na konci roku. V Galerii Jirkov bude do 23. prosince k vidění unikátní betlém, který upekli z perníku sami obyvatelé Jirkova. Betlémy se tradičně zaplní také výstavní sály chomutovského muzea v budově historické radnice. Chmelařský betlém, vyřezaný z lipového dřeva, zase nabízí regionální muzeum v Žatci, které navíc až do ledna vystaví skleněné ozdoby ze Vsetína. Křehkou krásu skleněných ozdob představí i vánoční výstava v Oblastním muzeu v Lounech, která se otevírá v úterý 29. listopadu.

Rozsvěcení stromů
Ve většině měst zahájí adventní program slavnostní rozsvěcení stromů poslední listopadový víkend. V Postoloprtech spojí v sobotu 26. listopadu adventní trhy s koncertem Euroregionu Krušnohoří a podvečerním lampionovým průvodem. Stejný den, tedy první adventní sobotu, zvolilo i město Kadaň, které pořádá na Mírovém náměstí tržiště s řemesly, vánočními zvyky i řáděním čertů. Celodenní program uzavře v 17 hodin předání hornického světla, rozsvícení vánočního stromu a ohňostroj. Klášterec nad Ohří přivítá adventní program v neděli 27. listopadu odpoledním programem na zámku, na náměstí a v Galerii Kryt. Adventní jarmark se otevře na náměstí v Podbořanech v neděli 27. listopadu v 10 hodin, odpoledne návštěvníky pobaví kulturní program a na závěr ohňostroj. V neděli 27. 11. je slavnostní rozsvícení vánočního stromu na programu také v Lounech na Mírovém náměstí, kde kulturní program začne v 15 hodin. V Jirkově na náměstí se rozsvítí vánoční výzdoba až později, s příchodem svatého Mikuláše, v pondělí 5. prosince. Až v pondělí 28. listopadu se rozzáří výzdoba náměstí Svobody v Žatci, kde adventní program potrvá každé odpoledne až do 5. prosince a jeho součástí bude i letos řádění děsivých čertů krampusů (4. prosince od 15 hodin).

Jarmarky a trhy
Během čtyři adventních týdnů budete mít příležitost nakupovat vánoční dekorace nebo dárky na několika trzích. Tradičně bude trh otevřen během celého Adventu (od 27. 11. až do 23. 12.) na náměstí Míru v Chomutově. Nakupování tu zpříjemní jízdy zoovláčku, Ježíškova pošta nebo vystavený mechanický betlém, na každé odpoledne je připraven kulturní program. Ve Staré papírně v Žatci se otevře vánoční jarmark od 15. do 17. prosince (ve čtvrtek a pátek 10 – 17 hodin, v sobotu 13 – 17 hodin). Charitativní poslání bude mít adventní trh v Jirkově 12. a 13. prosince. Vánoční charakter budou mít také venkovské farmářské trhy v sobotu 3. prosince v Droužkovicích na Chomutovsku.

Koncerty
Sérii adventních koncertů si můžete každou neděli večer vyslechnout v kostele svatého Ignáce v Chomutově. V Kadani budou koncerty putovat celkem po třech tamních kostelích, poslední adventní neděle bude už tradičně patřit projektu Kadaň zpívá, kdy si obyvatelé města společně zazpívají Zrunkovu vánoční mši v kostele františkánského kláštera. V sobotu 10. prosince v 16 hodin zazní sváteční hudba v zámecké kapli zámku Stekník na Žatecku, před koncertem se budou konat mimořádné prohlídky vánočně nazdobených interiérů.

Sváteční památky
Přestože turistická sezóna skončila a většina památek se uložila k zimnímu spánku, kromě zmíněného Stekníku se otevřou i další. Na vánoční setkání, spojené s tvůrčí dílnou, zve v sobotu 26. listopadu od 13 hodin své příznivce Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku. Zámek Krásný Dvůr na Podbořansku pořádá v sobotu 26. 11. od 13 hodin gurmánské setkání a adventní koncert skupiny Karmína. Adventní setkání na Novém Hradě bude letos probíhat jen v okolí zámku, neboť se v areálu právě opravují cesty. V kaštanové aleji čeká návštěvníky v sobotu 3. prosince od 10 do 17 hodin divadlo, andělé na chůdách, živý betlém či barokní ohňostroj.

Foto: Zámek Nový Hrad.