e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na hradě Kostomlaty se otevře opravená věž

publikováno: 23.10.2014, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Opravy na zřícenině hradu Kostomlaty nad stejnojmennou obcí v Českém Středohoří se podařilo dovést již tak daleko, že se tento víkend turistům otevře věž. Slavnostní zpřístupnění s programem se koná v sobotu 25. října. Rozpadajícího se hradu se ujalo občanské sdružení a dobrovolnou prací se ho podařilo zajistit a zpřístupnit veřejnosti.

Hrad nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou, který je dobře viditelný pod siluetou nejvyššího vrcholu Českého středohoří je volně přístupný, ale protože se o něj nikdo nestaral, jeho návštěva nebyla zrovna bezpečná, byl zarostlý a plný popadaného kamení. Ujalo se ho Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty, jeho členové nejprve jen pomocí dobrovolné práce hrad vyčistili od náletů tak, že opět prokoukl. Později se podařilo získat získat finance z dotací a grantů a zajistit potřebné opravy.

Cílem dobrovolníků bylo vrátit hradní věž do podoby, jakou měla v 19. století, kdy sloužila jako rozhledna. To se nyní podařilo a Kostomlaty tak získaly novou turistickou atrakci.

Slavnostní otevření a zpřístupnění věže hradu se koná v sobotu 25. října. Program bude probíhat již od 10,00 hodin ukázkou středověkých zbraní a šermu. Věž bude přístupná též od 10,00 hodin. Slavnost se uskuteční ve 13,00 hodin a poté bude nadále pokračovat program.