e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mistr svíčkové vaří na zámku

publikováno: 23.9.2008, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nejlepší svíčkovou vaří kuchař Jiří Štrop z jirkovského zámku - na tom se shodli porotci a porotkyně, kteří v sobotu na zámku Červený hrádek u Jirkova hodnotili svíčkové omáčky na Mistrovství ČR ve vaření svíčkové. Vítězná svíčková od pana Štropa se bude tento týden vařit v restauraci Globus, takže zájemci mají šanci prověřit verdikt poroty. Pan Štrop je zaměstnán v zámecké restauraci na Červeném hrádku, takže se určitě vyplatí ochutnat i jiná jídla z jeho kuchyně. Porota ochutnávala celkem šestnáct anonymních porcí, a brala to vážně: hodnotila chuť, vůni, naaranžování, konzistenci masa a další. V porotě byli známí hosté jako bavič Petr Novotný, kuchařský manželský pár Slezákovi či starosta Jirkova Radek Štejnar. Kromě výběru té nejlepší omáčky se soutěžilo také o titul největšího jedlíka, který zůstává Janu Žílovi. Letos mu k vítězství stačilo "pouhých" 47 knedlíků za hodinu, nepokořil tak celkový rekord - 64. Součástí gurmánské soboty byla i ochutnávka vín v rámci Moravského dne, vystoupení country kapely Maracas a moravské Šohajky i jirkovského oblíbeného Mouťas tria. Během celého dne se na zámek přišlo bavit přes dva tisíce lidí, kteří měli také možnost dát si svíčkovou, kterou ve stánku prodával partner akce hypermarket Globus Chomutov.