e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po stopách hradních kaplí císaře Karla IV.

publikováno: 23.2.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Kulturní zařízení Kadaň

Sdílet: facebook twitter google+

Římský císař a český král Karla IV., jehož výročí narození si letos připomínáme, pařil k největším mecenášům umění. Během svého života inicioval řadu významných staveb a institucí dodnes tvořících kulturní základy České republiky. O některých z nich - hradních kaplích - bude 5. března na kadaňském hradě hovořit historik František Záruba. Další přednášky a výstava budou následovat.

Vedle takových počinů, jako bylo založení Nového Města pražského s řadou kostelů a klášterů, katedrály sv. Víta, Karlovy univerzity atd., nechal Karel vystavět nebo přestavět řadu hradů, a na těch nejvýznamnějších vznikly také kaple. Nejdůležitější z nich jsou kaple Všech svatých na Pražském hradě a kaple sv. Kříže na Karlštejně. Pozornost si ale zaslouží i kaple sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty na braniborském hradě Tangermünde, která se sice nedochovala, ale dobové kroniky se o ní zmiňují jen v superlativech. Tyto, svými rozměry nepříliš rozsáhlé stavby bezpochyby patří k tomu nejskvostnějšímu, co tehdy v Evropě vzniklo, což platní nejen o umělecké stránce, ale v případě Karlštejna i o celkové koncepci.

Přednášku pořádá Městské muzeum jako součást svého programu k 700. výročí narození Karla IV. Přednáška PhDr. Františka Záruby, Ph.D., z Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se koná v sobotu 5. března od 17,00 hodin na kadaňském hradě.

Další přednáška Drahokamy pro císaře se bude věnovat objevu souvislostí krušnohorských jaspisů a ametystů z Ciboušova a Domašína s významnými kaplemi doby Karla IV. na Pražském hradě a Karlštejně. Konat se bude 23. dubna na hradě. Na konci dubna se pak otevře výstava Karel IV. a Kadaňsko, o níž vás ještě budeme informovat.