e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 23. až 25. září

publikováno: 22.9.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu vás čekají hned dvoje oslavy vína - vinobraní se koná v Litoměřicích a Kadani. S dětmi můžete vyrazit na noční výlet na Ressl nebo na dopolední tůru do hor, vzít je do nového kina nebo je zasvětit do tajů rybářství.

Litoměřické vinobraní
V Litoměřicích se o víkendu 23. a 24. září koná slavnost sklizně vína, která bude bude probíhat na Mírovém a Dominikánském náměstí. Čeká vás jarmark, průvod Karla IV., zahraje Banjoband Ivana Mládka, cimbálovka, Mistříňanka, David Deyl,  Swing Quartet či Funny Fellows. Vstup je zdarma. Souběžně bude 24. září probíhat na Střeleckém ostrově hudební Ostrovní festival. Zahrají Čechomor, Kryštof, Ewa Farna, Mandrage, Žlutý pes, Jaksi Taksi a další. Vstupenky stojí 250 Kč.

Svatováclavské vinobraní
V sobotu 24. září se koná vinobraní také ve Frantiskánských zahradách v Kadani. Program zde bude probíhat od 10,00 do 17,00 hodin a pokračovat bude ještě  zvláštním programem od 18,00 hodin v AmFíku. Během dne vystoupí v klášteře moravská dechovka Javořina a lidové kapely Vonica a Linda, divadlo navenek předvede Romanci o Karlu IV. Děti čekají atrakcí, projížďky na koních, dospělé pak burčák, víno, mošt a dalších pochutiny. Zábavný program bude probíhat také na Nábřeží Maxipsa Fíka. V AmFíku pod klášterem vystoupí od 18,00 hodin Petra Janů a Vojtěch Bernatský, od 19,00 hodin Innominado a poté Radek Pastrňák & Pakostra.

Koncerty pod ptačími domky
V neobvyklém prostředí v Kadani se uskuteční dva zajímavé koncerty muzikantech zpoza oceánu. Zahradu, kde se koncerty konají, najdete v Čechově ulici za č.p. 157. Projdete-li společnou chodbou tohoto domu, ocitnete se na zahradě, kterou lemuje pás městské hradby, na níž byly kdysi postaveny tzv. ptačí domky. Ty budou tvořit kulisu koncertu kanadské zpěvačky a kytaristky Melanie Dekker, která vystoupí v pátek 23. září od 19,00 hodin. V pondělí 26. září ji pak vystřída zpěvačka americká Janet Robin.

Krušnohorské šlápoty
Z Chomutova do Chomutova Krušnými horami je podtitul dálkového pochodu, která v sobotu 24. září pořádají chomutovští Junáci. Trasy měří 13 km, 19 km a 25 km. Začátek pochodu je v Chomutově, v bývalé 9. ZŠ v Havlíčkově ulici od od 8,00 do 9,45 hodin, cíl je v Jirkově u vlakové stanice na Chomutovské ulici. Letošní ročník vás provede Krušnohořím na východ od Chomutova – uvidíte Lesnou, vysílač Jedlák, případně i Jezeří a projdete se podél rezervace Jezerka. Dále Vysokou Pec a zámek Červený Hrádek, kde bude pro účastníky pochodu zdarma prohlídka
mechanického betlému. Do hor vás odveze kyvadlový autobus, zpět od cíle se musíte dopravit sami veřejnou dopravou, odjezdy autobusu jsou plánovány na 8,30 a 9,45 hodin.

Než vyjde večernice
Dětská organizace Zálesák Most zve na 17. ročník noční dobrodružné hry Než vyjde večernice.  Pohádková brána se otevře 24. září v osm hodin večer u koupaliště Pod Resslem v Mostě. Děti čeká procházka nočním pohádkově strašidelným lesem a na závěr táborák s kytarou a opékáním buřtů. S sebou si vemte baterku, dospělý doprovod, buřty a 10 Kč.

Oslava rovnodennosti
Oslava podzimní rovnodennosti spojená s oslavou 252. narozenin Arthura Guinnesse, zakladatele Pivovaru Ginness a Guinnessovi knihy rekordů se koná 23. září od 18,00 hodin v zahradní restauraci Černý kůň Louny. Hraje Beňa a Ptaszek – Music of the Mississipi river - americké blues v podání "hospodských muzikantů z úspěšného filmu Občanský průkaz.

Rybí slavnosti
První rybí slavnost pořádají mostečtí rybáři v sobotu 24. září v areálu Pavel v Litvínově (silnice Litvínov – Lom, před hřbitovem). Program zde bude probíhat od 9,00 do 20,00 hodin. Děti čekají soutěže v chytání kapříka v kádi, ukázky rybolovné techniky. Můžete si koupit ryby – živé, uzené, grilované nebo výrobky z medu či rybářské potřeby. Dopoledne vystoupí country kapela Pardálové, taneční skupina Medovina, v 19,00 hodin proběhne losování o ceny.

Dračí lodě
Na Kamencovém jezeře v Chomutově budou o víkendu opět jezdit dračí lodě. Závody se konají 24. září a jsou otevřené i pro příchozí, musíte však dát dohromady dvacetičlennou partu veslařů. První závody startují v deset hodin.

Otevření kina
V Chomutově se v sobotu 24. září otevírá nové kino Svět, které najdete v novém sportovním a společenském areálu ve čtvrti Zadní Vinohrady (naproti Kamencovému jezeru). Program začíná ve 14,00 hodin a čeká vás pohádka Saxana a lexikon kouzel, Šmoulové 3D a koncert skupiny U2. Do kina navíc dorazí filmová delegace od Saxany a prohlédnete si výstavu. Více v dnešním článku.

Dostihy
Hipodrom Most pořádá 24. září 2011 další dostihové odpolende – Cenu zimní královny Ústeckého kraje. Během odpoledne uvidíte celkem osm kvalitně obsazených dostihů. Začátek je od 13,00 hodin, připraveno je kromě dostihů dětské centrum, jízdy na koních, anketa o zajímavé ceny. Jezdit bude opět autobusová kyvadlová přeprava zdarma z města.

Výstava hub
V Hotelu Černý Orel v Žatci bude v pátek a sobotu probíhat podzimní výstava hub. Otevřen bude od 8,00 do 18,00 hodin. Výstavu pořádá Houbařský spolek Žatec.