e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Anketa Dopravce roku v Ústeckém kraji

publikováno: 22.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Rytíř

Sdílet: facebook twitter google+

Od poloviny září se už potřetí může veřejnost zapojit do ankety Dopravce roku 2010 v Ústeckém kraji. Lidé mohou vybírat nejlepšího dopravce až do 31. října 2010. První tři vylosovaní hlasující vyhrají cestování u svého dopravce na rok zdarma, dalších sedm získá hodnotný balíček regionálních výrobků.  Výsledky ankety oznámí hejtmanka Jana Vaňhová 15. listopadu 2010. Novinkou letošního ročníku je rozšíření ankety o seminář na téma zlepšování kvality veřejné přepravy v Ústeckém kraji.

Chceme, aby cestující dostávali kvalitní služby, za prokazatelné ztráty, které kraj hradí dopravcům,“ uvedla k vyhlášení ankety Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje. Prokazatelná ztráta je rozdíl mezi cenou dopravního výkonu a tržbou z jízdného. „Hlavním záměrem ankety je vybrat a ocenit dopravce s nejlepší úrovní poskytovaných služeb a zároveň získat zpětnou vazbu od cestujících k veřejné dopravě v našem kraji,“ dodala hejtmanka Jana Vaňhová.

Ústecký kraj má v současné době uzavřenou smlouvu o zajištění základní dopravní obslužnosti s 10 autobusovými dopravci a s jediným drážním dopravcem - Českými drahami. Součástí smluv s krajem jsou velmi tvrdé kvalitativní požadavky, například na stáří vozidel. „Jsme jediným krajem, který takto důsledně monitoruje stav veřejné dopravy a pokutuje veškerá porušování závazků vyplývajících ze smluv. Letos jsme například zvýšili počet náhodných kontrol u dopravců, do konce roku očekávám více než třetinový nárůst kontrol,“ uvedla hejtmanka Jana Vaňhová.

Způsob volby nejlepšího dopravce zůstává shodný s předchozími ročníky. O vítězi bude rozhodovat především veřejnost, která známkami od 1 do 5 ohodnotí kvalitu poskytovaných služeb, a to v několika kategoriích: spolehlivost, pohodlí a čistota dopravních prostředků, jednání dopravní obsluhy a také celkové hodnocení. O vítězi speciální kategorie „Cena poroty“ rozhodnou odborníci na dopravu a zástupci kraje. 

Cestující mohou hlasovat od 15. září 2010 prostřednictvím internetu (www.dopravceroku.cz), zasláním anketního lístku poštou nebo jeho odevzdáním na vybraných městských úřadech, v informačních kancelářích dopravních podniků a ve vybraných stanicích Českých drah. Hlasovací lístky také budou k dispozici v dalším vydání novin Ústeckého kraje, v regionálních mutacích Deníků VPL a v magazínu Metropol.

Jednou z hlavních priorit Ústeckého kraje je zlepšování veřejné regionální přepravy. Cílem ankety je motivovat dopravce k zlepšování kvality svých služeb. Ústecký kraj proto rozšířil slavnostní vyhlášení o seminář, v jehož průběhu se mohou dopravci mezi sebou podělit o vlastní zkušenosti a za účasti odborníků a zástupců kraje nalézt impulz pro inovace v rámci krajské dopravy.

Titul Dopravce roku 2009 náleží společnosti Autobusy Karlovy Vary a.s., která odsunula vítěze prvního ročníku ČSAD Semily a.s. na druhé místo. Do ankety jsou opět nominování všichni dopravci, kteří mají uzavřenou smlouvu o zajištění veřejné dopravy s Ústeckým krajem. I letos mohou cestující porovnat železniční a drážní dopravu, jedním z nominovaných dopravců jsou České dráhy.