e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Skanzen Stará Ves láká na tvůrčí dílny

publikováno: 21.6.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Jak pracné je ukovat vlastnoručně podkovu si vyzkoušeli návštěvníci workshopu ve Staré Vsi v Podkrušnohorském zooparku Chomutov Jedno z nejstarších řemesel, které bylo v minulosti neodmyslitelnou součástí českých vesnic představil umělecký kovář Vít Nohýnek. Pokud chcete strávit tvůrčí odpoledne i vy, vydejte se do Staré Vsi. Staré šály, šátky, ubrusy a ubrousky můžete v sobotu 23. června od 14,00 hodin ozdobit metodou sypaná batika.

Nejen děti z chomutovského Dětského domova zjistily, co je kovadlina a k čemu se používá, čemu se říká výheň a že základním vybavením kováře zůstává od dávných dob kladivo a kleště. „Nejtěžší bylo rozdmýchávání a udržování ohně pomocí šlapání. Snaha dětí i dospělých byla odměněna vlastnoručně vyrobenou ozdobnou sponou,“ upřesnila pracovnice zooparku Mgr. Věra Stejná.

Protikladem k namáhavé práci kováře bylo malování v plenéru. Návštěvníci se nechali inspirovat prostředím krušnohorské vesnice a spolu s chomutovským výtvarníkem Václavem Suchopárkem vytvořili originální díla. Pan Suchopárek jim pomohl s výběrem tématu a přidal mnoho užitečných rad.