e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec chce obnovit výrobu piva v Dreherově pivovaru

publikováno: 20.10.2017, kategorie: Památky, autor: Tomáš Kassal/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dnes chátrající areál Dreherova vývozního pivovaru v Žatci, který byl na začátku 20. století největším pivovarským provozem ve střední Evropě, má šanci na oživení. Existují plány na obnovení výroby piva. Výstavné budovy bývalého pivovaru jsou kulturní památkou a součástí žatecké nominace na seznam UNESCO. Zatím ale není ani jasné to, komu patří.

Žatecký spolkový pivovar se začal stavět v roce 1898, od roku 1916 se přejmenoval na Vývozní pivovar a od roku 1926 se mění na Dreherův vývozní pivovar (Anton Drehers Exportbrauerei Gesellschaft G. m. b. H.). Rodina Dreherů ovšem byla součástí pivovaru už od dob jeho výstavby, protože její původní pivovar v Měcholupech u Žatce už nepostačoval, a tak se podílela na stavbě a provozu spolkového pivovaru spolu s dalšími významnými osobnostmi tehdejšího Žatce – prezidenty spolku byli třeba majitel žatecké kartonážky Moritz Lüdersdorf nebo právník Wilhelm Kříž.

Samotná neorenesanční stavba pivovaru je majestátní, na čemž mají podíl třeba fasády z červených cihel a zdobné detaily z pískovce. „Sokly a armovaná nároží byly vytvořeny ze žulových kvádrů nebo tmavošedého znělce. Byla použita kombinace hrázděného zdiva s vyřezávanými vazníky ve štítě,“ popsala neobvyklou stavbu žatecká historička Milada Krausová v publikaci Z dějin průmyslu v Žatci.

Areál pivovaru se stal pro Žatec unikátní stavbou, ale navíc byl dokonale umístěný – v těsné blízkosti u železniční dráhy na Plzeň, u silnice na Chomutov a hlavně u řeky Ohře, ze které bral potřebnou vodu. „Pivovar měl dvě sladovny se dvěma hvozdy, varnu s vodárenskou věží, kotelnou a strojovnou a ležácké sklepy s lednicí a stáčírnou, správní budovu i další hospodářské příslušenství. Vlastnil také pozemky a činžovní domy,“ popsala areál i co k němu patřilo Milada Krausová. V pivovaru se vyráběla například piva Urstoff (Pratok), Svatý Hubert a Michelob. 

Architektonicky zajímavý a pivovarsky cenný areál sloužil k výrobě piva do roku 1948. Poté byl využíván ke konzervování. Poslední firmou, jež v něm působila, byla právě Fruta, pod jejímž jménem soubor budov u západního nádraží dodnes znají mnozí Žatečané. 

Části areálu se pronajímají, což by se ale mohlo změnit. „Naším cílem je obnovit život v Dreherově vývozním pivovaru. Rádi bychom tam nejen obnovili výrobu piva, ale také může mít další podnikatelské, turistické i kongresové využití,“ uvedla starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Cesta k tomu ale bude dlouhá. Musí se vyjasnit majetkové a právní poměry kolem pozemků i budov a najít majitele. Tím, kdo pivovar znovu uvede do provozu, může být teoreticky jak město Žatec, tak soukromý investor. Žatec se ale chce na plánech v každém případě podílet, protože Dreherův vývozní pivovar považuje za významnou chmelařskou i pivovarskou stavbu. Právě proto ji zařadil do souboru památek, s nimiž usiluje o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Archív Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci.