e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pojďte do historického průvodu Žatcem a vraťte se do 13. století

publikováno: 20.8.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Všichni do historických kostýmů! Město Žatec vás zve do historického průvodu. Chcete se aktivně zapojit do oslav 750. výročí udělení privilegií městu Žatec králem Přemyslem Otakarem II.? V sobotu 12. září se budou v Žatci v rámci oslav Evropského kulturního dědictví konat velké historické slavnosti, jejichž účastníky se můžete stát i vy.

Bohatý program připravilo Regionální muzeum K. A. Polánka ve spolupráci s řadou dalších spolupracujících institucí. Budou zpřístupněny historické památky, do kterých se jinak běžně nepodíváte, ale nejen to.

Hlavní část oslav začíná ráno v 10,00 hodin na náměstí Svobody, kde proběhne slavnostní zahájení celodenního programu. Čeká vás pravé středověké hemžení plné ruchu. Historické tržiště představí život ve středověkém městě s řadou vystoupení nejrůznějších skupin. Uvidíte středověké kupce, kejklíře, šermíře i kata. Shlédnete hranou scénku připomínající udělení privilegií. 

Vyvrcholením této části programu bude příjezd králova posla, který městu přiveze dokument, na který městský rychtář i všichni obyvatelé starobylého Žatce již dlouho čekají. Kolem 13. hodiny se město dočká potvrzení svých starobylých práv a udělení nových.

Královského posla můžete na jeho cestě ke správě města doprovodit i vy. Ve 12,50 hodin vychází od Městského divadla v Žatci historický průvod směrem k náměstí, do něhož jste srdečně zváni. Oblečte si středověký kostým. Nezáleží na tom, zda bude vypůjčený či vlastní výroby. Přestrojte se měšťany a měšťky, řemeslníky a jejich ženy či rolníky z okolí, nebo za veselou chudinu, toulavé žáky, pěvce, kejklíře či děvy nekalé pověsti... Fantazii se meze nekladou. Vraťte se s námi do 13. století, kdy Žatec žil pestrým životem jednoho z nejvýznamnějších měst českého království. Vítáni jsou účastníci v každém věku i organizované skupiny. Pokud vydržíte v kostýmech až do odpoledních hodin, rádi Vás v nich uvítáme také při vernisáži výstavy v hlavní budově Regionálního muzea K. A. Polánka v Husově ulici. Zde si budete moci prohlédnout originál opisu privilegia Přemysla Otakara II. a další historické dokumenty v nové výstavě „Král a jeho město.“ Vernisáž s komentovanou prohlídkou v režii jedné z městských mytologických postav začíná v 17,00 hodin.

Podrobnější informace o programu přineseme.