e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňské divadlo Navenek představí novou hru o totalitní moci

publikováno: 20.4.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Premiéra nové inscenace známého ochotnického divadla z Kadaně se koná v pátek 22. dubna v Orfeu. V režii Jana Losenického, kadaňského místostarosty, uvidíte hru slovenského dramatika Petra Karvaše Absolutní zákaz, která se dotýká nejen nedávné totalitní minulosti, ale v mnoha místech i součanosti. Začátek v 19,00 hodin. 

V Národní galerii v Londýně visí jeden obraz, na němž potulný vědec provádí uprostřed rodiny experiment, v němž do skleněné vývěvy umístí papouška kakadu a postupně mu odsaje všechen vzduch, takže papoušek bezhlesně umírá. Malíř se snažil zachytit emoce a stav každého z devíti členů rodiny – někomu je papouška líto, někdo se zanícením sleduje jeho uhynutí, někomu se dělá zle, někdo se cítí provinile, někdo pobaveně, někdo zcela lhostejně. 

Postavy Karvašovy hry Absolutní zákaz jsou rovněž členy rodiny, která je ale v našem případě konfrontována s experimentem nikoli vědeckým, nýbrž sociálním. Jak se s nově vyhlášeným zákazem kdo vyrovná či popere? Kam může zajít servilita a kam vzpoura? Co kdo zmůže tváří tvář zákonu? Může být úřední vyhláška nesmrtelná? Jsou podobné experimenty vlastní jen totalitním režimům nebo je zažíváme i v naší svobodné současnosti? A jak byste reagovali vy? To je jen pár otázek, které autor skrze půlstoletí starý text pokládá současníkům.

V režii Jana Losenického se na jevišti představí Miroslav Nyklíček, Markéta Bigarová, Pavel Volf, Eva Žemličková, Ladislav Kytka, Jiří Bican a Pavel Šindelář.