e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nejvíc turistů přišlo na zámek v Ploskovicích

publikováno: 19.11.2015, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dvanácti památkám ve správě Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji každým rokem stoupá návštěvnost. Letos přišlo opět o něco víc návštěvníků. Nejvíc lákaly Ploskovice, Krásný Dvůr  a Duchcov. "Stavební obnovy zatraktivňují místa pro turisty, kulturní akce podporují opakovanou návštěvnost" - tvrdí správci památek. Podívejte se, co se chystá na rok 2016.

Nárůst návštěvnosti

Čtyřprocentní nárůst hlásí památky v Ústeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu, a to i přes horké léto, které přálo spíš koupalištím. "Zvýšená návštěvnost je tak oceněním hlavně pro kastelány, snažící se vytvářet z hradů a zámků epicentra kulturního dění a lákat k opakovaným návštěvám," říká Jana Hessová. O pětinu víc lidí přišlo tuto sezónu na zámky v Ploskovicích, Krásném Dvoře a v Duchcově, rostla návštěvnosti i na zámku Velké Březno (o 11 %), Benešov nad Ploučnicí (o 6 %) a Libochovice (o 5 %). 

Rekordní Ploskovice a Stekník

"Ploskovice se s téměř 30 tisíci prodanými vstupenkami staly nejnavštěvovanějším objektem NPÚ v kraji a překonaly loňskou famózní sezonu. V prosinci pořádá zámek výstavu, divadelní prohlídky i Vánoční koncert. V příštím roce se spolu s novou sezonou otevře také nové zázemí pro návštěvníky s kavárnou a občerstvením," vysvětluje Jana Hessová. Druhým nejnavštěvovanějším místem je hrad Házmburk.

Skokanem roku je stále opravovaný zámek Stekník, kam se vypravilo o 65 % více turistů než vloni za stejnou dobu. "Zde si to lze vysvětlit zejména zvyšující se atraktivitou místa – na zámku byla úspěšně dokončena obnova krásné kaple i návštěvnického zázemí, ale také zde byly oblíbené kastelánské prohlídky, kdy návštěvníci sledovali práci restaurátorů přímo na místě a dozvěděli se tak více o procesu obnovy památky," míní Jana Hessová z Národního památkového ústavu. Restaurovanou kapli můžete obdivovat také při adventním koncertu.

Jubilejní kostel

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě si tento rok připomenuli 40 let od jeho přesunu. Výročí záchrany kostela před demolicí oslavilo znovuotevření opravené věže kostela s výstavou fotografií ze starého města Mostu, jeho bourání, přesunu kostela a rekultivace. Díky tomu se podařilo udržet loňskou zvýšenou návštěvnost. Věž i kostel je možné po předchozí domluvě navštívit i v listopadu, v prosinci je na programu řada zajímavých koncertů.

Obnova v parku a další novinky

V zámeckém parku v Krásném Dvoře se letos začala opravovat oblíbená rozhledna. Podle plánu má být otevřena v příštím roce v červnu. Bude zde stálá výstava o krajinářské architektuře a novogotický templ poslouží též jako zázemí pro edukační programy a kulturní akce.

Na zámku Duchcov byly letos dokončeny restaurátorské práce v interiérech dvou křídel. V příštím roce bude na zámku otevřena exkluzivní výstava kopií antických soch.

Do souboru lidové architektury Zubrnice v roce 2015 přibyl vzácný, krásný a navíc plně funkční exponát z roku 1916 – parní lokomobila. Oprava stála půl milionu, který bylo možné investovat díky zvýšeným výnosům ze vstupného. V příštím roce se lokomobila dočká stých narozenin a bude jedním z témat kulturních akcí ve skanzenu. Letos jsou ještě před námi oblíbené Vánoce ve skanzenu 12. a 13. prosince.