e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend: 22. až 24. srpna

publikováno: 19.8.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pojďte s námi tento víkend do minulosti. Velké historické slavnosti se chystají v Kadani (na fotce) či saském Annaberg-Buchholz. Za pokladem se s dětmi můžete vypravit na hrad Hasištejn, za zajímavými příběhy z historie na chomutovskou věž či do ostrovského kláštera. V kulisách zámků se navíc bude hrát divadlo, bude znít hudba a bude se tančit.

Oživlé prohlídky kláštera
Areál kláštera v Ostrově, nazývaný Svatý okrsek, nabídne návštěvníkům v sobotu 23. srpna oživené večerní prohlídky – veselé Ostrovské příběhy. Začínají v 18,00 a 20,00 hodin. Uvidíte a uslyšíte humorné i vážné příběhy z historie a dozvíte se řadu zajímavostí. Rezervace jsou možné na tel. 353 800 521.

Hledání pokladu
Na hradě Hasištejn u Chomutova je ukryt poklad! Vydejte se ho s dětmi hledat v neděli 24. srpna. Dobrodružná soutěž pro děti začíná registrací v 10,00 hodin, jednotliví hledači pokldu mohou vyrážet za sebou ve dvouminutových intervalech až do 16,00 hodin, a to i s rodiči.

Živé obrazy na věži
O víkendu 23. a 24. srpna můžete opět vyrazit na městskou věž v Chomutově, kde se konají komentované prohlídky doplněné o divadelní scénky z historie. Prohlídky začínají v sobotu i neděli vždy každou celou hodinu od 12,00 do 16,00 hodin.  

Večerní Safari
Oblíbené Pohádkové Safari v zooparku v Chomutově sice už skončilo, na noční výpravu za zvířaty se ale můžete vydat každý pátek a sobotu až do 30. srpna. Ve 20,15 hodin vyjíždí safari expres ze zastávky u brány zooparku, o čtvrt hodiny později můžete přistoupit u recepce kempu na Kamencovém jezeře.

Dubské slavnosti
520 let od první zmínky o městě a 150 let od založení manufaktury na výrobu porcelánu si nyní připomíná město Dubí. Program vrcholí o víkendu 22. až 24. srpna Dubskými slavnostmi, v Teplicích na zámku je od středy otevřena výstava výsledků mezinárodního sympozia malby na porcelán. Podrobnosti o výstavě i slavnostech v článku Dubí a jeho porcelán slaví

Odpoledne ve vsi
Letní odpoledne ve skanzenu Stará Ves v Chomutově je prázdninový program, v němž můžete nahlédnout do minulosti. V neděli 24. srpna od 13,30 hodin je na programu vaření – Z kuchyně na gruntě. Prohlídky interiérů staveb Staré Vsi se konají denně od 10,00, 12,00, 14,00 a 16,00 hodin.

Oslavy v Sasku
Velkou historickou podívanou připravuje na víkend saské město Annaberg-Buchholz. Připomíná si jubilejní 500. výročí slavné obchodnice Barbary Uthmannová. Ve městě se představí celá řada historických řemesel, hudebníci a herci přiblíží život v 16. století. Vše o slavnostech se dozvíte v dnešním článku.

Císařský den
Další velkolepé historické slavnosti se chystají v Kadani. Sobota 23. srpna patří tradičnímu Císařskému dni, který připomíná návštěvu římského císaře a českého krále Karla IV. v Kadani v roce 1367.  Od 10,00 hodin se otevírá tržiště na náměstí, které nabídne program  s příjezdem královské družiny (ve 14,00 hodin) a od 17,00 hodin velký rytířský turnaj. Vše zakončí v půl desáté ohňostroj. Nově je připraven pro děti program na hradbách, kde plnit "Sedmero rytířských ctností". Další hudební a divadelní program se od 11,00 hodin koná na hradě, kde můžete vidět představení O Bedřichovi a měděné panně a vyslechnout si komorní soubor Nobile, vše v podání tamní ZUŠ. Zvláštní parní vlak se stylovými historickými vozy vypraví České dráhy z Děčína do Kadaně a zpět. Pojede parní lokomotiva 475.1 Šlechtična, odjezd z Děčína je v 8,00 hodin, z Ústí nad Labem v 8,27 a z Teplic v 8,50 hodin, v Bílině se vlak zastaví v 9,25, z Mostu v 9,45 a Chomutova 10,06 hodin.

Mobilní knihovna
Až do pátku 22. srpna můžete navštívit letní putovní knihovnu a čítárnu v zámeckém parku v Klášterci nad Ohří. Více se dočtete v článku Putovní knihovna dorazí v neděli do Klášterce. Doprovodný program probíhá každý den od 17,00 hodin. 

Siraex
Na zámku v Klášterci nad Ohří také probíhá od 19. do 22. srpna mezinárodní festival současného tance Siraex 2014. Ve čtvrtek 21. 8. od 16,00 hodin se v salla terreně zámku koná odpolední představení souboru Boxsteska a od 19,00 hodin se představí neprofesionální soubory z ČR. Gala světový večer, na němž uvidíte mexický soubor MovingBordes a uznávaný soubor 420People s Natašou Novotnou začíná v pátek 22. srpna od 20,00 hodin na zámku.

Pohádka na zámku
V sobotu 23. srpna od 17,00 hodin můžete s dětmi navštívit zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Loutkovou pohádku Smolíček uvádí Dívadlo Praha.

Lijavec
Další divadelní pozvánka míří také na zámek. V sobotu 23. srpna v 19,00 hodin se na nádvoří zámku Krásný Dvůr spustí Lijavec, legendární představení Járy Cimrmana v podání Trnovské Umělecké Společnosti (s laskavým svolením mistrů Svěráka a Smoljaka). Hraje se za každého počasí, deštníky s sebou!

Hudba na zámku
Dalším programem pokračuje Hudební léto v Jezeří. 24. srpna od 15,00 hodin si vyslechnete virtuózní viloncellové sklady A. Krafta a L. Van Beethovena v podání Ilze Grudule – violoncello a Aleny Hönigové – fortepiano.