e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hejtmanka zve nového premiéra na osobní návštěvu do Ústeckého kraje

publikováno: 19.7.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová pozvala dopisem nově jmenovaného předsedu Vlády České republiky Petra Načase na návštěvu do Ústeckého kraje spojenou s osobní schůzkou a prohlídkou rozestavěných úseků dálnice D8.  V dopise premiéra stejně jako jeho předchůdce upozornila, že situace na objízdných trasách je kritická, a požádala ho, aby se zasadil o urychlenou dostavbu této klíčové komunikace.

Součástí korespondence je také všech 185 podpořených výzev hejtmanky od zastupitelstev měst a obcí v Ústeckém kraji.

Na předchozí výzvu hejtmanky k přijetí opatření na podporu dokončení stavby dálnice D8 – 0805 v úseku Lovosice – Řehlovice již reagoval premiér v demisi Jan Fischer.

Vítám návrh předchozího předsedy vlády Jana Fischera uspořádat pod patronací Úřadu vlády ČR vzájemné slyšení příslušných ministerstev, ekologických iniciativ Děti Země a Společnost ochránců životního prostředí a dalších zainteresovaných stran. Nicméně pokud bude jednání bezvýsledné, musíme být připraveni rychle jednat v zájmu postižených lokalit a jejich obyvatel,“ reagovala na jeho odpověď hejtmanka Jana Vaňhová.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém 14. zasedání, které se konalo 5. května 2010, projednalo materiál podávající alarmující informaci o současném stavu přípravy a realizace stavby dálnice D8. Zastupitelstvo přijalo usnesení, v němž vyzývá Vládu České republiky k přijetí opatření včetně legislativních změn, která podpoří dokončení stavby v nejkratším možném termínu. V tomto duchu zaslala dne 11. května 2010 hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová dopis premiérovi Janu Fischerovi. Dnes odeslala hejtmanka kraje druhý dopis nově jmenovanému premiérovi Petru Nečasovi, ve kterém ho žádá, aby se zasadil o urychlenou dostavbu D8. Přílohou dopisu byly kopie všech 185 dopisů měst a obcí v Ústeckém kraji, které vyjádřily podporu. Hejtmanka v květnu oslovila starosty všech měst a obcí Ústeckého kraje, aby projevili solidaritu s dotčenými obcemi a podpořili výzvu Vládě České republiky.

Hejtmanka kraje Jana Vaňhová v dopise premiérovi slíbila, že Ústecký kraj, bude plně nápomocen při realizaci opatření, která povedou k urychlenému dokončení dálnice. Za poslední dobu realizoval kraj již dvakrát kulatý stůl se zástupci ministerstev dopravy, životního prostředí, Správy CHKO, ŘSD a starosty postižených lokalit. Dopisem hejtmanka požádala ekologické sdružení Děti Země a Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice, aby ustaly ve svých aktivitách a vyzvala poslance Evropského parlamentu, aby se zasadili o obnovení schvalovacího procesu financování stavby z Evropských fondů. České republika může na základě stížností ekologických aktivistů u Evropské komise přijít o více než 8 miliard Kč.