e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den v Klášterci: Lahůdky milovníka umění

publikováno: 19.6.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na své letní výpravy za uměním takhle společně vyrážejí už celé roky. Když jim bylo dvacet, objížděli rockové festivaly, spali ve stanu a na studentské karty prolézali slavná muzea. Dnes už raději spí v pohodlných hotelích a na koncerty chodí ve večerním... stále mají ale co objevovat. Za kulturními zážitky se vydali i do Klášterce nad Ohří.

Nevěříte, že i malé město zasazené do údolí mezi Krušné a Doupovské hory může uspokojit náročné cestovatele? Přesvědčím vás!

Ideální je vybrat si pro návštěvu červencový termín, kdy se poklidný Klášterec nad Ohří promění v pulzující festivalové město. Hlavním tématem Kláštereckých hudebních pramenů (letos od 8. do 12. července) jsou housle v mnoha podobách. Však také jejich duchovním otcem a každoročním organizátorem není nikdo jiný než houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Díky komornímu charakteru festivalu máte možnost dostat se hudebním hvězdám na dosah. A přijedou i letos!

Po loňském bouřlivém přijetí se do krásného prostoru zámeckého nádvoří vrací Ciganski Diabli, kteří dokážou rozproudit krev i v chladném večeru. A po pauze se do Klášterce vrací i unikátní projekt Vivaldianno, spojující barokní hudbu Antonia Vivaldiho, moderní projekce a scénu bratří Cabanů s tancem. Houslista Jaroslav Svěcený a rocker Michal Dvořák na zámku představí třetí pokračování tohoto strhujícího hudebního večera pod názvem Město zrcadel. Během koncertní přestávky si nezapomeňte prohlédnout díla, která zanechal v Klášterci nad Ohří další barokní virtuóz – sochař Jan Brokof. Obklopují zámeckou sala terrenu, která sloužívala a stále slouží hostům k letním hrátkám. Zážitkem jistě bude i vystoupení slavné japonské houslistky Yuzoko Horigame, které vás zase zavede do nádherné lodi kostela Nejsvětější Trojice. A pokud máte chuť poznávat nové hudební talenty, nezapomeňte na koncerty absolventů houslových kurzů, na které se do Klášterce sjíždějí mladí houslisté z celého světa. 

Své hudební zážitky můžete samozřejmě obohatit také něčím pro potěchu oka. Milovníci starožitností by neměli vynechat porcelánový okruh na zámku a muzeum hodin. Zavítejte také do městské galerie Kryt, kde budou v červenci k vidění fotografie horolezce Josefa Rakoncaje.