e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klavírista Carl Petersson se vrací do Kadaně

publikováno: 19.4.2014, kategorie: Hudba, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Carl Petersson, klavírsta ze Švédska se představí se svým recitálem v úterý 22. dubna od 19,00 hodin v Cavern klubu na Střelnici v Kadani. V Čechách spolupracuje třeba s Plzeňskou filharmonií nebo orchestrem Českého rozhlasu a do Kadaně se vrací podruhé.

Carl Petersson je švédský klavírista, který byl hudbou okouzlen až v patnácti letech (pro profesionálního klavíristu tedy poměrně pozdě), o deset let později pak ukončil svá studia klavírní hudby a klavírní pedagogiky na Královské dánské akademii hudby v Kodani.

Kromě pedagogické činnosti se věnuje také koncertování, jeho specialitou je kombinace známých i méně známých jmen vážné hudby - na jeho koncertech uslyšíte jak světové velikány jako jsou Bach, Mozart nebo Chopin, tak méně známé skladby od skladatelů jako jsou Alkan, Godowsky nebo Albeniz. Mezinárodního uznání dosáhlo jeho CD se dvěma klavírními koncerty romantického hudebního skladatele Fridricha von Flotowa, které nahrál v doprovodu orchestru Plzeňské filharmonie. V roce 2014 se do České republiky vrací, aby nahrál skladby s orchestrem Českého rozhlasu.

Jeho vytříbený klavírní projev fascinuje publikum po celém světě - v Nevadě se po jeho koncertu psalo: "Po závěrečných tónech odměnilo publikum Carla Peterssona ovacemi ve stoje, které si jednoznačně zasloužil. Pokud Vám jeho koncert unikl, unikl Vám pravý diamant. Jeho koncert byl 'bravissimo'." I v Kadani již jednou vystoupil, a to v roce 2008, kdy zahrál na nově zakoupeném, ten den Otcem Josefem požehnaném klavíru v kostele Stětí sv. Jana. Dodnes si pamatuji pohled paní ředitelky Waldhauserové, když odcházela dojata a zklamaná, že o tak krásný koncert přišlo tolik lidí, o nichž věděla, že by byli nadšeni. Rozhodně si tedy tentokrát koncert Carla Peterssona v Kadani nenechte ujít! Uslyšíte např. skladby Domenica Scarlattiho, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, Franze Liszta, Clauda Debussyho či George Gershwina.