e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lom a Most už překročily 37x povolený limit prachu

publikováno: 19.3.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Dana Kovaříková

Sdílet: facebook twitter google+

Víkendový příliv svěžího větru přinesl do naší pánve osvěžení a pročistil ovzduší, které se sice tvářilo srdečně a jarně, ale nenápadně se přibližovalo k dosažení referenčních hodnot pro vyhlášení smogové situace. O tom, jak kritická je letos situace, hovoří čísla - k dnešku mají Most a Lom na kontě 37 překročení denního imisního limitu pro prach. Což znamená téměř každý druhý den roku!

Povolený počet překročení hodnoty pro znečisťující látku PM10, nebo-li prach, nad 50 µg/m3 dle zákona č. 201/2012, o ochraně ovzduší je 35x za rok a jeho překročení již v březnu není rozhodně dobrým ukazatelem, bez ohledu na to, že jsme se doposud, na rozdíl od předcházejících let, dokázali vyhnout smogové situaci. 

Most se svým počtem překročení a maximální denní koncentrací (89,8 µg/m3) řadí na 8. příčku žebříčku ČHMÚ. Počet 37 překročení sdílí spolu s městem Lom, který dosáhl vyšší maximální denní hodnoty (118,2 µg/m3) a je na místě šestém. Pro srovnání uvádíme maximální hodnotu dosaženou na stanici Ostrava-Věřňovice - 233,2 µg/m3. V celkové tabulce počtu překročení denního imisního limitu se nachází celkem 9 lokalit se zástupci Moravskoslezského, Středočeského i Jihomoravského kraje, Ústecký kraj je zde zastoupen Mostem, Lomem a Ústím nad Labem. 

Město Most i Lom, ale i každé jiné město s obdobným klimatem, reliéfem a podobným rozložením v krajině má podobné problémy. Města a lokality v údolích trpí náchylností k výskytu teplotních inverzí a mostecká pánev je rozložitým údolím, uzavřeným mezi Krušnými horami, Doupovskými horami a Českým středohořím, pro něž je inverzní charakter počasí typický. Mostecko se navíc nachází v průmyslové oblasti. Přidáme-li k tomu všemu netypický průběh poslední zimy a předjaří (málo srážek, teplo) a špatné rozptylové podmínky (bezvětří, inverze, velké rozdíly mezi denní a noční teplotou), tak je zřejmé, že prachu v ovzduší zdejšího kraje tento fakt jen a jen nahrává. 

A co na to my, obyčejní obyvatelé města Mostu, Lomu, Ústí nad Labem? Budeme se jen zlobit na osud a na průmysl v okolí?

Znovu vám můžeme poradit a připomenout: I vy můžete pomoci, i váš postoj a přístup je důležitý. Zkusme to všichni. Využívejme městskou hromadnou dopravu, jezděme na kole, choďme pěšky. Úplně největším zdrojem znečištění ovzduší je totiž doprava. Zameťme si nejprve před vlastním prahem. 

V případě, že si přejete být bezplatně informováni o vyhlášení či odvolání smogové situace, stačí telefonickou či elektronickou cestou na adresu ecmost@vuhu.cz o tuto službu požádat.