e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vitráže z Podbořanska budou reprezentovat kraj na EXPO 2015

publikováno: 18.9.2014, kategorie: Turistika, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Rozměrná vitráž s motivem Brány Čech - Porty Bohemica, chmele a vína bude reprezentovat Ústecký kraj na výstavě EXPO 2015 v Miláně. Vzniká v dílnách sklářské firmy Skloart v Lubenci na Podbořansku. V sobotu 20. září můžete navštívit a podpořit vitrážové muzeum v kostele sv. Jiljí v Libyni, koná se tam festival.

„Původně jsme chtěli, aby do Milána putoval připravovaný vitrážový strop z kostela v Libyni, ale jeho rozměry jsou pro přepravu příliš velké. Vyrábíme proto speciální vitráž o rozměrech necelých sedmi metrů čtverečných,“ vysvětluje autorka vitráže a spolumajitelka lubenecké dílny Jitka Kantová.

Mezinárodní výstava EXPO začne v italském Miláně v květnu příštího roku. Český modulový pavilon podle návrhu architektonického studia Chybik&Krystof se začne stavět již v září. Česká republika patří mezi šedesát zemí světa, které si postaví na Všeobecné světové výstavě vlastní pavilon. Ústecký kraj se v něm představí v srpnu 2015 s vlastní expozicí na téma Láska a příroda.

Plány na vznik unikátního vitrážového stropu v kostele svatého Jiljí v Libyni ale Jitka Kantová nevzdává. Má se stát součástí vitrážového muzea v tomto zachráněném kostele, který doslova z ruin povstal díky občanskému sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí. „Kromě kostela se jim podařilo zachránit a zpřístupnit pro turisty nedalekou Vochlickou rozhlednu.  Nesmírně si takových lidí vážím. Zcela zaslouženě také paní Kantová sklidila bouřlivý potlesk, když prezentovala aktivity sdružení  na konferenci Stop and Stay na jaře v Žatci,“ říká ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří  Libuše Novotná Pokorná.

Ohlasy má činnost sdružení i mezi dárci. „Na vitrážový strop už přispělo 31 dárců, takže máme 110 tisíc korun. Sice to nestačí na celý strop, ale můžeme začít,“ říká Jitka Kantová s tím, že celkový rozpočet skleněného stropu v kostele je 600 tisíc korun. Každému dárci sdružení nabízí, že za třítisícový příspěvek bude navždy zvěčněn v borduře. Motivem stropu budou – jak jinak v kostele – biblická témata, ale také propojení historie a současnosti. „Do stropu chceme umístit postavu Ježíše Krista z jednoho zbořeného kostela ze Sudet, kterou se nám podařilo zachránit v pozůstalosti po místním vitrážníkovi,“ dodává Jitka Kantová.

20. září pořádá občanské sdružení festival na podporu kostela svatého Jiljí, na kterém vystoupí například klarinetista Milan Řeřicha, kapela Modrá kost, loutkáři s divadlem pro děti, pravá cikánská kapela a další. Součástí programu bude také odhalení pomníku 20. století, který připomene pohnutou historii obyvatel dnes téměř vylidněné Libyně na Podbořansku.

Kostel svatého Jiljí můžete navštívit až do konce října každou sobotu a neděli od 13 do 16 hodin a vyzvednout si tam můžete také klíče od rozhledny Vochlice. Ve všední dny je pak možné klíče vyzvednout ve vitrážnické prodejně Skloart v Lubenci.