e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 20. až 22. července

publikováno: 18.7.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nabídka na tento víkend je rozmanitá – nedělní pohádky pro děti, dostihové závody, lechtivé prohlídky zámku pro dospělé, vystoupení afrických tanečníků, rockový festival s mezinárodními hvězdami nebo vyhlídka na západ Slunce.

Vrchol dostihové sezóny
Mostecký hipodrom čeká v sobotu 21. července vrchol této dostihové sezóny – 67. OAKS steeplechase a Velkou mosteckou cenou a samozřejmě i dalšími dostihy. Kromě toho se bude tradičně soutěžit o Královnu hipodromu o nejoriginálnější, nejelegantnější a nejlepší dětský kloboukový model. Program začíná ve 13,00 hodin, jako tradičně můžete využít zdarma kyvadlové přepravy z Mostu.

Vysmáté léto
Určitě nemusíme čtenářům www.e-region.cz, hlavně těm soutěžícím, připomínat, že v sobotu 21. července se v Kadani koná hudební festival Vysmáté léto. Na třech scénách letos uvidíte a uslyšíte britskou kapelu Kosheen, německé Die Happy, slovenské zástupce Horkýže Slíže či Richarda Mullera, z českých třeba Čechomor, MIG 21... Podrobný program a další informace na www.rockfest.cz.

Casanovské příběhy
Giacomo Casanova a jeho letní lásky ožijí na duchcovském zámku, aby návštěvníkům převyprávěli ve večerních oživených prohlídkách svá milostná dobrodružství a avantýry všeho druhu. Letní milostná ladění podpoří výstava romantických kostýmů v zámeckých expozicích i speciality v nové zámecké kavárně dle zámeckých receptur. Netradiční prohlídky vás čekají v neděli 22. července od 19,00 hodin, 20,00 a 21,00 hodin. Pokud to nestihnete, můžete využít dalších termínů 5. a 19. srpna.

Rytířský turnaj
Na zámku Krásný Dvůr se 21. července koná slavnost nazvaná Romantický sen aneb rytířský turnaj jak ho neznáte. Program začíná v poledne a během dne uvidíte drezuru friských koní, ohnivou show, historickou svatbu, tanec s koňmi, vystoupení mažoretek, divadla, kejklíře a tanečnit. Vrcholem programu bude rytířský turnaj, ve kterém vystoupí Roman Skamene.

Noční Safari
Každý víkend o prázdninách můžete s dětmi vyrazit na noční jízdami Eurosafari v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. V podvečerní atmosféře se projede v krytém voze a uvidíte koně, zubry, muflony a další zvířata. Více se o cestách dozvíte v článku.

Umělecká sympozia
Umělci se o prázdninách přestěhovali do plenéru, takže můžete sledovat jejich tvorbu doslova z první ruky.
Od 16. do 29. července bude pětice výtvarníků tvořit v areálu přesunutého děkanského kostela v Mostě. Čtvrtý ročník sochařského sympozia má téma Mosty mezi kýmkoli a čímkoli. Před očima návštěvníků budou tvořit Josef Zedník, Václav Krob, Pavel Špelda, Jaroslav Vodička a Karel Gyurjan. Sympozium zakončí v neděli 29. července festival Folkový Most.
Další sochařské sympozium se koná do 20. července ve Vejprtech v Krušných horáchv Galerii H. Jubilejní dvacátý ročník mezinárodního sochařského symozia je zároveň posledním, který se tam koná.
A pokud se ochladí, běžte se podívat na umělecká díla pod střechou – prohlédněte si naši nabídku Červencové výstavy.

Neděle na zahradě
Kulturní neděli připravuje jirkovský KVIZ na 22. července v zahradě Kludského vily v Jirkově, kde končí mezinárodní workcamp. Program začíná ve 14,00 hodin a vystoupí Hynkovo hravé divadlo a Paradise jazz band a také zahraniční účastníci kempu, který probíhal v Kludského vile. Program je určen hlavně dětem, takže nebudou chybět atrakce pro děti a součástí programu je předání areálu přírodního hřiště.

Nedělní pohádka
Také další pozvánka je pro děti. V neděli 22. července od 16,00 hodin je můžete vzít do atria muzea města Duchcova na loutkové představení Divadla Xaver F.X.Watzla. Děti čeká klasická marionetová pohádka „Vo hloupým Honzoj, hubatej Marjáně, která skrte peklo k napravení přinde“.
Další nedělní pohádku můžete vidět od 14,00 hodin na státním zámku Velké Březno u Ústí nad Labem. Zde to bude pohádka Zvířátka a loupežníci v podání Divadelní společnosti Karla Čapka z Děčína.
A pohádka do třetice. Tentokrát to bude Barbucha ve Františkánském klášteře v Kadani. Pohádku o medvědáři jménem Kuba Kubikula a medvídkovi Kubulovi v podání divadla ŠUS uvidíte od 16,00 hodin.

Afrika v Bílině
Taneční a vokální soubor z afrického Zimbabwe IYASA není na severu Čech nováčkem, už v minulosti vystupoval třeba na zámku Červený hrádek. I toto léto jsou afriční studenti na „turné“ ve střední Evropě a vy si můžete jejich strhující show vychutnat třeba v neděli 22. července od 18,00 hodin v letním amfiteátru v Bílině. Další možnost budete mít ve čtvrtek 26. července v 19,00 hodin na zámku Červený hrádek u Jirkova.

Západ slunce z majáku
Na „západ slunce nad Klínovcem“ láká Chrám chmele a piva v Žatci. 21. července totiž můžete výjimečně vystoupat ve večerních hodinách na Chmelový maják a kochat se zapadajícím sluncem. Maják bude otevřen od 20,00 do 22,00 hodin.

Farmářské trhy
Na mosteckém hipodromu se v sobotu 21. července dopoledne konají další farmářské trhy. Prodávat se bude od 8,00 do 12,00 hodin a v doprovodném programu se dozvíte, jak si užít prázdniny, a můžete se zúčastnit výtvarné soutěže na téma prázdniny.

Léto na Křivoklátě
Pokud budete vybírat tip na celodenní výlet, zkuste hrad hrad Křivoklát na Rakovnicku. Kromě běžných prohlídek můžete v rámci zdejšího kulturního Léta na Křivoklátě shlédnout několik výstav – Křivořezání, fotografie památek Unesco a historické kočárky nebo si ve sklepě prohlédnout Přízraky Křivoklátska. Tento víkend bude od 10,00 do 17,00 hodin předvádět své umění sokolník s dravci. V pátek od 20,00 hodin vystoupí na nádvoří kapela Nezmaři a v sobotu 21. 7. slovenská šansoniérka Szidi Tobias.