e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum vystaví unikátní chmelařský betlém

publikováno: 17.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Hned dvě vánoční výstavy nabídne návštěvníkům žatecké muzeum. Obě se otevřou v hlavní budově Regionálního muzea K. A. Polánka v Husově ulici ve čtvrtek 24. listopadu. První představí rozsáhlou muzejní sbírku betlémů včetně unikátního chmelařského, druhá přiveze skleněné ozdoby z Moravy.

Vernisáž se koná ve čtvrtek 24. listopadu od 17,00 hodin a bude provázena vystoupením pěveckého sboru Camerata ze ZUŠ Žatec. 

První část výstavy zmapuje historii a výrobu vánočních ozdob a přiblíží více jak šedesátiletou tradici výroby skleněných ozdob výrobního družstva Irisa Vsetín. Tento výrobce poskytl i kolekce ozdob do prodeje za velmi příznivé ceny. Pro prvních pár návštěvníků bude od 25. listopadu připravený malý propagační dáreček. 

Druhá část výstavy pokračuje v Křížově vile, kde si budete moci prohlédnout výstavu betlémů ze sbírky Regionálního muzea v Žatci a kolekci řezeb Jana Wagnera z Holedečku. Uvidíte zde betlémy z různých materiálů, např. z kukuřičného šustí, dřeva, sádry, včelího vosku, cínu, ze dřeva Mninga, kokosového ořechu, makovice a mnohé další. Úplně poprvé vystaví muzeum nový unikátní chmelařský betlém z lipového dřeva, který vyřezal Jiří Šafránek z Janova u Litvínova a nakolorovala jeho dcera Pavlína Thumsová. I zde bude připraven prodej papírových betlémů, které ozdobí vaše domácnosti ve vánočním čase. 

Doprovodnými akcemi budou výroba betlémů v Křížově vile a zdobení skleněných ozdob v hlavní budově muzea od 6. do 10. prosince v otevírací době muzea. Na 11. prosince jsme připravili vánoční koncert v Křížově vile a od 15. prosince do 17. prosince se uskuteční vánoční jarmark v papírnách. Na Štědrý den bude hlavní budova muzea a Křížova vila otevřena od 13,00 do 17,00 hodin. 

Obě výstavy potrvají do 8. ledna 2017 a vstupné pro obě budovy je základní 45 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 100 Kč.