e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nejlépe se žije v Hradci Králové, severní Čechy zůstaly na chvostu

publikováno: 17.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nejlepšími městy pro život jsou Hradec Králové, Praha a Pardubice, nejhůř se naopak žije v Mostě. Takové jsou výsledky unikátní studie MasterCard česká centra rozvoje, kterou zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze. Ti hodnotili kvalitu života v padesáti největších městech ČR.

Studie hodnotila jednotlivá města z pohledu ekonomického rozvoje, životního prostředí, zdraví obyvatel či dopravní dostupnosti. Severní Čechy v průzkumu jako dobré místo k životu propadly. Nejlépe se umístil Děčín na 27. příčce, kde je například nejlevnější bydlení v celé republice. Tabulku uzavírají Most a před ním Litvínov, Chomutov je 47. a Teplice jsou 41. "Pokud jde o poslední Most, oblasti, ve kterých má město značné rezervy, lze nalézt v ekonomické, sociální i environmentální sféře," informovala Anna Šámalová.
Pokud jde o životní prostředí, je na tom hůře než sever Čech jen Moravskoslezský kraj se svým průmyslovým severem, ovšem tzv. "naděje na dožití" je tu o čtyři roky u žen a o pět let u mužů nižší než ve zdravých regionech. Mostu například zcela chybí dostupná zeleň, Litvínov zápasí s dlouhodobou nezaměstnaností, v Chomutově se muži dožívají v průměru nejnižšího věku, nejmenší naději na dožití mají ženy v Teplicích.
Na druhou stranu přineslo šetření i některé pozitivní výsledky pro severních Čechy. Teplice jsou podle této studie ekonomicky nejzdravějším městem, hned za Chomutovem. V této studii vědci sledovali zadluženost obecních pokladen - ta teplická je zcela bez dluhů.
Dalšího ocenění se dočkal i Most: "Součástí studie bylo posouzení rozvojových projektů realizovaných v končícím volebním období 2006 – 2010. Celkem města nominovala 84 projektů. Odborná komise za projekty ocenila dvě města: Most a Český Těšín, která získala cenu MasterCard Award of Excellence," informovala Anna Šámalová. Město Most si získalo přízeň poroty širokým spektrem projektů přispívajících ke zlepšení kvality života ve městě. Konkrétně byly pozitivně hodnoceny projekty: Business games – podnikatelské kompetence do škol, Cobra-man a Integrovaný plán rozvoje města Mostu – deprivované mostecké zóny a občanského soužití.
„Za pozitivní považuji, že města, která se v žebříčku Kvality života projektu MasterCard česká centra rozvoje neumístila nejlépe, nominovala velmi kvalitní inovativní projekty. Je zde zřejmá snaha o zlepšení situace, která se promítá v konkrétních realizovaných akcích,“ zhodnotil nominované projekty René Wokoun, vedoucí katedry regionálních studií a ředitel Střediska regionálních a správních věd Vysoké školy ekonomické, vedoucí metodického týmu studie MasterCard česká centra rozvoje.