e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osecká pouť s kolotoči i historickým programem

publikováno: 17.8.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční Osecká pouť se bude konat ve dnech 22. a 23. srpna. Během jedné z největších poutí v Ústeckém kraji bude mimo lunaparku a všudypřítomných jarmarečních stánků připraven oblíbený historický řemeslný trh v areálu kláštera, mše a koncerty v kostele, kulturní program na Klášterním náměstí a výstavy včetně oblíbených železničních a chovatelských.

Slavnostní průvod vyjde v 9,30 hodin od budovy základní školy v Hrdlovské ulici. Hudebníci ZUŠ Litvínov doprovodí mažoretky DDM Duchcov.

Historický řemeslný trh se uskuteční na nádvoří cisterciáckého kláštera v sobotu od 10,00 do 18,00 hodin a v neděli od 9,00 do 17,00 hod. Klidová zóna historického trhu zaujme kromě stánků s řemeslnými produkty a předvedením jejich výroby představeními pouličních a loutkových divadel, akrobacií na volném laně, kejklíři, historickou hudbou, soutěžní arénou pro děti či svezením se zdarma na dřevěném kolotoči pro nejmenší.

V průběhu obou dnů bude na Klášterním náměstí k poslechu hrát kapela Reguis Band, hudební program doplní vystoupení pro děti Jardy Hádanky, vystoupení The RockSet s programem World Roxette Tribute + RetroLive vás rozehřeje v čase od 19,30 do 22,00 hodin.

Kolotoče, houpačky, autíčka, střelnice, motokáry, občerstvení, jarmareční stánky budou rozmístěny na „pouťovém prostranství“ na hlavní silnici již od náměstí a na silnici od kláštera k Domu dětí a mládeže Osek. V sobotu v deset hodin večer rozzáří oblohu nad Osekem ohňostroj.

V konventním chrámu Nanebevzetí Panny Marie se po oba dva dny budou konat slavnostní poutní bohoslužby, adorace či svátostné požehnání městu. Cisterciácký klášter v Oseku si bude možné prohlédnout v rámci organizovaných prohlídek s průvodcem, které pořádá ITC Osek. V sobotu ve 14,00 hodin se koná koncert smyčcového kvarteta Piu presso, od 17,00 hodin začíná mše s Rybovou mší Dominni in Nocte.

Na programu je také několik výstav jako „Moldaváček“ s modely železničních vozidel v tělocvičně Domu dětí a mládeže Osek v Dolnonádražní ulici, Okresní výstava chovatelů v zahradním areálu výstaviště Českého svazu chovatelů (naproti lunaparku) nebo výstava kožených plastik „Kožené svítání“ v galerii ITC Osek. V novém městském sportovním areálu bude k vidění přehlídka dravců. 

Železniční expozice bude u příležitosti pouti otevřena v budově železniční stanice Osek město vždy od 9,00 do 16,00 hodin. Připraveno je promítání fotografií s železniční tematikou, doprovodná výstava 130. výročí od spojení se Saskem, na místě jsou ke koupi příležitostné upomínkové předměty s železniční tématikou.