e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 18. až 20. září

publikováno: 16.9.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend ochutnávání – takový bude zářijový víkend na severu Čech. Vonět bude vínem, ovocem i cibulí. K vinobraní (na fotce příjezd Karla IV. do litoměřického hradu), slavnostem cibule a zahrádkářské výstavě přidáme i hasičské slavnosti, strašení na hradě a ekohrátky. Přidali jsme ještě ve středu čtyři nové TIPY!

Litoměřické vinobraní
Tradiční oslava vína v Litoměřicích se koná v pátek a sobotu 18. a 19. září. Program se bude odehrávat na šesti scénách ve městě, čekají vás ochutnávky i bohatý hudební program, ohňová show, jarmark a v sobotu po poledni dorazí na hrad císař Karel IV. Podrobnosti v dnešním článku v Magazínu. 

Jablečné slavnosti
Další příležitostí k ochutnávání letošní úrody bude farmářský trh v Jirkově na náměstí E. Beneše, v sobotu 19. září od 8,00 do 12,00 hodin. Můžete se zapojit do soutěže - upečte, uvařte či vyrobte pokrm, jehož důležitou ingrediencí budou jablka. Více informací na www.severoceskefarmarsketrhy.cz.

Hasičské oslavy
Co týden, to oslava - tak to vypadá v září v Žatci. A slavit se bude i v sobotu 19. září. Na několika místech města se představí hasiči, kteří si připomenou 145. výročí vzniku hasičského dobrovolného sboru města Žatec. Uvidíte ukázky zásahů, včetně hašení radnice, techniku moderní i historickou. Podrobnosti o programu najdete zde.

Hasiči podruhé
Další hasičské oslavy pořádají hasiči z Dubí na Teplicku, kteří slav 70 let od založení českého hasičského sboru v Dubí. Oslavy se konají také v sobotu 19. září od 13,00 hodin v areálu TJ Rudolfova huť v Bystřici. Čeká vás výstava hasičské techniky, ukázka práce hasičů a soutěže pro děti. Od 18,00 hodin zahraje kapela Kliďánko.

Slavnosti cibule
Pátý ročník Slavností cibule 2015 se koná 19. září v Račeticích v Dolním Poohří. Pro návštěvníky je od 10,00 hodin připraven bohatý kulinářský, kulturní a doprovodný program pro rodiny s dětmi a zájemce o tradiční i moderní venkov, odpoledne ho doplní hudební festival. Podrobnosti se dozvíte v článku Račetice na Kadaňsku v sobotu provoní cibule

Ovoce, zelenina a med
Další příležitostí k ochutnávání bude výstava ovoce a zeleniny, kterou připravili členové Českého zahrádkářského svazu a klubu kaktusářů v Krupce. Své pěstitelské úspěchy představí v zasedacím sále městského úřadu od 17. do 20. září, od 9,00 do 17,00 hodin, v neděli výstava končí ve 14 hodin. Výborný med a další produkty budou vystavovat a prodávat také včelaři. Vstup zdarma.

Zámecké strašení
Večer program plný zábavy a strašení čeká návštěvníky zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku v sobotu19. Září od 17,00 do 22,00 hodin. Vystoupí šermíři, kejklíř, loutkové divadlo Až naprší a uschne, keltská ohňová show a chybět nebudou prohlídky strašidelných sklepení zámku. Vstupné dobrovolné.

Závody na kolech
Top ten Teplice pořádá ve sportovním areálu Krupka (městský stadion) 4. ročník závodu dětí Tvoje kolo, tvoje zábava. Závody chlapců a dívekk se konají v sobotu 19. září od 15,00 hodin, startovné 50 Kč. Přihlášky: emailem na stendy@volny.cz do 17.9. nebo osobně na místě do 14,00 hodin. Závodů se mohou zúčastnit i malé děti na odrážedlech, další kategorie jsou pro děti od 6 do 15 let. 

Keltský svátek
Mabon - keltský svátek jako oslavu podzimní rovnodennosti si můžete připomenout v sobotu 19. září v Zahradní restauraci Černý kůň Louny. Večer provede Phil Shoenfelt a Sounthern Cross, začátek v 18,00 hodin, vstup volný, rezervace na tel. 603551128 nebo v restauraci.

Hudba ve mlýně
Hudební nedělní odpoledne ve mlýně chystá Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku. Na cembalo zahraje Marie Šestáková, na housle Šárka Sochůrková. Na programu bude G. F. Händel, J. S. Bach, J. Benda, G. Massenet. Začátek 20. září v 16,00 hodin.

Tajemství klášterecké minulosti
Oživené prohlídky zámku v Klášterci nad Ohří se budou konat 18. a 19. září ve večerních hodinách. Tento víkend začínají ve 20,00 hodin, další 3. října od 19,00 hodin.

Hudba a film v pivním chrámu
Opět po roce se v pátek 18. září uskuteční v Žatci Mental Power Film Festival, mezinárodní festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením, pořádaný ve spolupráci s Domovem "Bez zámků" Tuchořice. Filmy se budou promítat v infocentru Chrámu chmele a piva od 17,00 do 22,00 hodin a hudba bude znít od 17,00 hodin v prostorách restaurace U Orloje. 

Ekorátky
Další Ekohrátky, tentokrát s podtitulem Krtkov, pořádané mosteckým Mateřským centrem Barborka se konají v neděli 20. září od 10,00 hodin. Děti čeká zkoumání přírody, mikroskopování, sběr půdních tvorů, pohybové hry, tvořivá dílnička, soutěže, pohádka atd. Sraz je v 10,00 hod u restaurace Pohádka pod Resslem v Mostě. Po terénní části se účastníci přesunou do MC Barborka, kde bude program pokračovat až do 15,00 hodin. S sebou svačinu, vhodné oblečení a obuv, vstup zdarma.Zájemci nechť prosím potvrdí svou účast telefonicky na číslo 776 640 676, emailem nebo na facebooku Mateřského centra.

Barevný den
Příroda a ekologie je tématem nedělního dne na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Od 10,00 do 16,00 hodin je připraven program plný her a soutěží s tématem třídění a recyklace odpadů. Vstup a atrakce zdarma.

Dětská Dočesná
Dva týdny po oslavách Dočesné v Žatci si mohou přijít na své také děti. V Klášterní zahradě v Žatci je pro ně v neděli 20. září připravena Dětská Dočesná se zajímavými disciplínami s chmelem a soutěžemi s Hopíkem. Začátek ve 14,00 hodin.

Sen noci svatojánské
Sen noci svatojánské můžete prožít v pátek 18. září od 19,00 hodin ve Františkánských zahradách v Kadani. Na magickém míst se odehraje magický shakespearův příběh v podání divadla MHD ZUŠ Louny. Představení je doplněné hudbou Luboše Musila, v dvojroli ústředního páru lidského i nadpřirozeného tančí a hrají Pavla Umhöhová a Daniel Syrovátko.

United Colors of Kadaň
Na aktuálnosti letos nabývá tradiční multinárodností festival na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. V sobota 19. září od 14,00 hodin budete moci ochutnat národní speciality, dozvědět se něco o národních zvycích a poznat své spoluobčany z mnoha zemí.

Softbalové zápasy
Na softbalovém hřišti na Ovčíně v Mostě se o víkendu konají zápasy 5. kola extraligy žáků. Domácí tým se v sobotu utká na týmy Jourds, Havlíčkův Brod a Kunovice, začátek v 9,30 hodin, zápasy pokračují i v neděli od 8,00 hodin, finálové zápasy se odehrají kolem poledne.

Konec léta u sv. Jakuba
Sdružení pro obnovu kostela sv. Jakuba v Bedřichově Světci na Mostecku pořádá v pátek 18. září od 16,00 hodin tradiční zakončení léta. Zazní hudba starých mistrů v podání Marie Šestákové na cembalo a Šárky Sochůrkové na housle.

Divadelní premiéra
Litvínovské Docela velké divadlo představí divákům poprvé novou inscenaci na motivy známé pohádky bratří Grimmů Kocour v botách. Rozespívaného kocoura můžete vidět v sobotu 19. září od 16,00 hodin. Více o premiéře se dočtete zde

Vtelenská pouť
Sdružení Vtelno žije pořádá v sobotu 19. září další Vtelenskou pouť (na Mostecku). Pro návštěvníky bude připraven kulturní program, malování na obličej, malování dřevěných zvířátek, nafukovací hrad, trampolína, vláček, soutěž ve střelbě pro dospělé, bazárek, občerstvení atd. Program v areálu bývalé školky začíná v 10,00 hodin a skončí v deset ohňostrojem.

Páni kluci
Zavzpomínat na báječný český film Páni kluci můžete o víkendu v Zubrnicích na Ústecku, kdy u příležitosti výročí 40 let od natáčení pojedou parní vlaky mezi Ústím nad Labem- Střekovem a Zubrnicemi (odjezd ve 12,45 a 15,45 hodin). V sobotu 19. září od 14,30 hodin se navíc na nádraží v Zubrnicích uskuteční beseda s herci z filmu s kulturním programem.

Svatováclavské slavnosti
V Bílce pod Milešovkou oslaví už tento víkend svátek svatého Václava. Sdružení Přátel Českého středohoří pořádá v sobotu 19. září od 13,00 hodin na návsi 16. svatováclavskou slavnost. Čeká vás Desatero pro kapličku od skladatele Milana Kymličky, představí se skupina jazzových zpěváků Skety, divadelní společnost Panoptikum Maxe Fische a ohnivá a praporková show s workshopem pro děti. Ochutnat budete mocit na tržišti úrodu z Českého středohoří a prohlédnout si výstavu zdejších panoramat - to ovšem budete muset vystoupat na Milešovku.

Ex libris
V sobotu 19. září ve 20,00 hodin bude v Galerii Špejchar v Chomutově, v bývalé jezuitské koleji, zahájena výstava Ex libris z děl severočeských tvůrců, která je součástí celorepublikového sjezdu Spolku sběratelů a přátel ex libris s mezinárodní účastí. Výstava potrvá do 27. října.

Oslavy hasičské cisterny
Chcete vidět zbrusu novou hasičskou cisternu? Pak běžte na malou slavnost, kterou u příležitosti jejího pořízení pořádají hasiči ve Strupčicích na Chomutovsku. V sobotu 19. září v 17,00 hodin začne ve sportovním areálu slavnostní předání vozidla a jeho žehnání farářem. Od 19,00 hodin následuje taneční zábava a v deset večer zkouška cisterny.

Než vyjde večernice
21. ročník noční dobrodružné hry pro děti a rodiče přirpavuje na 19. září Dětská organizace Zálesák. Pohádková brána se otevře od 20,00 hodin u koupaliště pod Resslem v Mostě. Děti čeká procházka nočním pohádkově strašidelným lesem a na závěr táborák s kytarou a opékáním buřtů.