e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Collegium hortensis připravuje pro letošní rok několik hudebních lahůdek

publikováno: 16.3.2012, kategorie: Hudba, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Zbrusu nová opera o objevení teplických pramenů, ztracená mše šanovského chorregenta, dvě stě let neuvedené oratorium, které kdysi slavilo úspěchy na oseckém kůru. To všechno jsou díla, která Collegium hortensis plánuje se svým uměleckým šéfem Janem Zástěrou nastudovat a premiérově uvést v letošním roce. Chystá se také natáčení CD a reprízy úspěšných programů z loňska.

Teprve před rokem byl založen teplický hudební soubor Collegium hortensis, který si položil za cíl oživovat zapadlá umělecká díla regionu a podporovat vznik nových skladeb autorů tvořících ve městě a jeho okolí. Během své dosavadní činnosti má ale již na svém kontě několik významných počinů, jako je uvedení Rekviem za opata Bernarda, singspielu O lovu datlů oseckého cisterciáka Joachima Crona nebo také prestižní účast na Svatováclavské národní pouti ve Staré Boleslavi ve spolupráci s Hudbou Hradní stráže. Velký zájem publika vzbudila novobarokní pastýřská hra Via miraculosa autorů působících v souboru, uvedená před Vánocemi.

V netradiční dramaturgii založené na originálních dílech, která se systematicky vyhledávají v archivech nebo komponují souboru přímo na tělo, chce Collegium hortensis pokračovat i letos. Asi nejvýraznější událostí bude uvedení právě vznikající opery o nalezení teplických pramenů z pera Martina Budka a Jana Zástěry k příležitosti „výroční“ lázeňské sezóny. Totiž přesně jedno a čtvrt tisíciletí nás dělí od okamžiku, který Václav Hájek z Libočan označil za počátek teplické lázeňské tradice. To, co najdeme v jeho kronice, i to, co se do ní nedostalo, je předmětem originálního, poněkud odlehčeného zpracování, které bude publiku představeno v předvečer zahájení lázeňské sezóny na teplickém zámku.

Badatelská činnost vedoucího souboru byla první krokem k oživení několika zapadlých skladeb, jejichž uvedení je plánováno po prázdninách. Půjde v prvé řadě o novodobou premiéru sto let ztracené Mše ke cti sv. Alžběty šanovského chorregenta Wenzela Plaschky, který v Teplicích působil na přelomu 19. a 20. století. Druhou skladbou s podobným osudem je oratorium Miserere oseckého skladatele Jakoba Trautzla, který ho se svým ansámblem pro velký úspěch několik let reprízoval počátkem 19. století v oseckém klášteře. Již první zkoušky odhalily, že jde o kvalitní a posluchačsky zřejmě atraktivní díla, která nesporně zpestří hudební život regionu.

Snaha navazovat na někdejší tradice a vytvářet nové je blízká mnoha lidem, hudební aktivity jsou navíc vítaným společenským vyžitím. Soubor proto zve ke spolupráci všechny potenciální zájemce, ať se jedná o zpěváky, začínající i pokročilé, instrumentalisty, organizační spolupracovníky nebo ty, kteří by pouze měli podnět či nápad k činnosti souboru.  Veškeré kontakty a podrobné informace o připravovaných projektech lze nalézt na stránkách www.trautzl.eu , případně je možné navštívit veřejné zkoušky, které probíhají každou středu od 19h v kavárně Zahradního domu nebo v oratoři kostela sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí v Teplicích.