e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dotační tituly Ústecký kraj vyhlásí po schválení rozpočtu

publikováno: 15.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Alena Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj každoročně vyhlašuje dotační programy, díky kterým mohou nejrůznější organizace žádat o finanční podporu v oblasti kultury a památkové péče. Letos se žádosti nebudou podávat na podzim. Výše dotací se určí až podle schváleného krajského rozpočtu v průběhu prosince 2010.

Znamená to, že letos budou organizace žádat o finanční prostředky v rámci dotačních programů
o několik měsíců později, tedy na začátku roku 2011. Odbor kultury a památkové péče má v plánu vyhlásit celkem čtyři dotační programy:
• Program podpory regionální kulturní činnosti na rok 2011
• Program podpory aktivit stálých profesionálních divadelních souborů a hudebních těles působících v Ústeckém kraji na rok 2011
• Program na záchranu a obnovu kulturních památek na území Ústeckého kraje pro rok 2011
• Program na obnovu drobných kulturních památek, které nejsou zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky

Program na obnovu drobných kulturních památek je mezi dotačními programy nový. Týká se malých kapliček, křížků u cesty, soch svatých a dalších menších objektů, které nejsou prohlášené za kulturní památky. „Drobných sakrálních památek je v Ústeckém kraji mnoho, proto jsme se rozhodli pro ně připravit zcela nový dotační program, který pomůže sehnat peníze na obnovu těchto staveb. Žádosti budou moci podávat malé obce, nadšenci či občanská sdružení, zkrátka všichni, kteří o konkrétní drobnou památku pečují,“ vysvětlila záměr radní pro kulturu a památkovou péči Jana Ryšánková.

Vyhlášení uvedených programů na příští rok bude podle nových Zásad pro poskytování účelových finančních prostředků z rozpočtu Ústeckého kraje možné až poté, co Zastupitelstvo ÚK schválí krajský rozpočet na rok 2011. Zatím nelze určit, kolik peněz bude na dotační programy uvolněno.

V letošním roce investoval Ústecký kraj do obnovy a oprav kulturních památek 10 milionů korun. Z těchto peněz se realizovalo 45 projektů, které se vybraly ze 135 došlých žádostí o dotaci. Mezi největší projekty podpořené z krajských peněz v roce 2010 patří např. restaurování severní chórové lavice v opatském chrámu Nanebevzetí Panny Marie v cisterciáckém klášteře v Oseku.

V rámci dotačních programů na podporu regionální kulturní činnosti a podporu aktivit stálých profesionálních divadelních souborů a hudebních těles Ústecký kraj uvolnil dohromady 9 milionů korun, z toho 6 milionů bylo rozděleno mezi Činoherní studio Ústí nad Labem, Severočeské divadlo opery a baletu, Severočeská filharmonie Teplice, Městské divadlo Most a Docela velké divadlo Litvínov.