e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Deváté lounské vábení začne již tuto sobotu

publikováno: 15.8.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Již podeváté se o víkendu ve dnech 17. až 19. srpna uskuteční v Lounech tradiční městské oslavy. Letní lounské vábení je letošního roku v trochu skromnější podobě, ale návštěvníci si jistě najdou ten svůj program či pořad. Těšit se mohou na Oslavu řeky Ohře, koncerty, turistické výšlapy a sportovní turnaje včetně dračích lodí, lampionový průvod a divadlo.

V pátek v podvečer se oslavy na hlavní scéně na Mírovém náměstí zahájí v 18,00 hodin slavnostním přivítáním návštěvníků. I letos přijali pozvání hosté ze čtyř partnerských měst Loun – slovenského Lučence, německého Zschopau, holandského Barendrecht a francouzského města Veneux Les Sablons. Mimo tradiční lampiónový průvod a ohňostroj se na hudební scéně představí skupiny Joe Purple, Tleskač a Wohnout.

Sobota je ve znamení tří scén. Hlavní na náměstí bude ve znamení 40. let partnerství měst Louny a Zschopau. Od 13,00 hodin bude program spíše pro střední generaci, představí se Lounská třináctka, Big Band Milana Bitnera a německá skupina Six Blade Knife, od 18,00 hodin se postupně představí Alžběta Kolečkářová, Golf a Gipsy.cz. Rocková scéna bude tentokrát ve Stromovce a návštěvníci se mohou těšit na Allen Blues, Blue Rocket, Krausberry a Abraxas. Folk a country scéna má sídlo tradičně na Výstavišti a mimo jiné přijede Jiří Dědeček a nebo Ivan Mládek s Banjo Bandem.

Připraveno je i mnoho doprovodných programů, různé sportovní turnaje, cykloturistika, střelecký koutek, dětský koutek, ale hlavně již od dopoledne budou probíhat tréninkové a kvalifikační jízdy v dračích lodích. Tato sportovní disciplína zde má velikou popularitu a jistě tomu nebude jinak i letos. Závěr dne obstará Divadélko Mazec  s představením  Oslava řeky Ohře, která se uskuteční přímo na řece v prostoru veslařského klubu Ohře Louny.

Neděle bude patřit jak sportovním turnajům a rybářským závodům na řece Ohři, tak i divadelní hře o událostech z roku 1813 v podání divadelního  ansáblu Bezevšeho a Romana Skamene. Hlavně na výstavišti budou i další doprovodné programy jak pro děti, tak i pro dospělé. Závěr oslav bude ve večerním vypouštění nebeských luceren.